Bokan pobijedio Čovića u 1. rundi: Budućnost smijenila menadžment ABA lige

Nije usvojen ni izvještaj za sezonu 2018/2019, iako je na tome insistirao predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović. Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, „za” su glasali samo predstavnici Zvezde, njene filijale FMP-a, Cibone i Igokee
25351 pregleda 49 komentar(a)
Haos na parketu u Beogradu, Foto: BRANISLAV BOZIC
Haos na parketu u Beogradu, Foto: BRANISLAV BOZIC
Ažurirano: 24.05.2019. 18:39h

Skupština ABA lige u Banjaluci je, kao što se i očekivalo, bila burna. Žargonski rečeno, nakon prve runde, vodi Budućnost Voli, jer je zahtjev najtrofejnijeg crnogorskog kluba da se smijene direktor Krešimir Novosel i sportski direktor Žarko Čabarkapa prihvaćen.

Klubovi, koji su vlasnici lige, nisu izglasali povjerenje sinu legende ex-YU košarke, Mirka Novosela, kao ni bivšem košarkašu Budućnosti, pa će se na narednoj sjednici Skupštine, tokom juna, birati novi menadžment.

Uzgred, nije usvojen ni izvještaj za sezonu 2018/2019, iako je na tome insistirao predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović. Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, „za” su glasali samo predstavnici Zvezde, njene filijale FMP-a, Cibone i Igokee.

Predsjednik Podgoričana Dragan Bokan i prvi čovjek Cedevite, Emil Tedeski, tražili su da se raspravlja i o izvještajima delegata za prvu i drugu utakmicu finala plej-ofa, ali se to uporno izbjegavalo...

Kao što je poznato, uprava Budućnosti je nakon skandaloznih scena pred početak majstorice sa Crvenom zvezdom tražila da se finalna serija poništi, poručila da ABA liga ne postoji i tražila smjenu Novosela i Čabarkape.

Zbog toga je Bokan i organizovao sastanak u Zagrebu, gdje su prisustvovali čelnici hrvatskih i slovenačkih klubova i upoznati su šta se sve dešavalo u finalu. Iz kluba iz Njegoševog parka se nisu bunili samo zbog majstorice, već i zbog dešavanja na prvoj i drugoj utakmici finala, na kojima je takođe bilo svega u Beogradu.

Kao odgovor su stigla užasna dešavanja pred i tokom treće utakmice u „Morači”, od kojih se Bokan javno ogradio. Za razliku od kolege iz Beograda...

Uzgred, odbijen je i predlog Cedevite da se u naredne dvije sezone međusobni mečevi Budućnosti i Zvezde igraju 400 kilometara od Podgorice, odnosno Beograda.

Olimpijakos, Panatinaikos i Bnej Herclija bez adekvatne dokumentacije

U šturom saopštenju nakon sjednice u Banjaluci se samo konstatovalo da nije produžen mandat menadžmentu i da je dogovoreno da normativna akta moraju da budu dopunjena, kako bi se spriječile slike kakve su viđene u finalu, jer „nisu u skladu sa principima na kojima je ABA liga podignuta”.

Članovi Skupštine su raspravljali i o prijavama Olimpijakosa, Panatinaikos i izraelske Bnej Herclije da pristupe takmičenju, ali je to odloženo za narednu sjednicu.

„Da bi o ovom pitanju bilo raspravljano, iznad svega je neophodno da ti klubovi dostave kompletnu dokumentaciju, u skladu sa osnivačkim aktima ABA lige, koji zahtijevaju dozvolu košarkaških saveza kojima pripadaju”, piše u saopštenju.

U prevodu, teško da će Olimpijakos naredne sezone igrati u ABA ligi, jer je neophodno da dostavi dozvolu Košarkaškog saveza Grčke, koji je izbacio klub iz Pireja u drugi rang takmičenja zbog dva neizlaska na teren.

Grčki velikani i izraelski tim imaju rok do sljedeće sjednice Skupštine, koja će se održati za sedmicu ili dvije, da dostave sva potrebna dokumenta.

Zbog činjenice da nije prihvaćena aplikacija Olimpijakosa, najozbiljnijeg kandidata za ulazak u ABA ligu, nije se glasalo ni o zahtjevu Olimpije da naredne sezone igra to takmičenje.

Ljubljančani su bili posljednji na tabeli i nadali su se da bi ulaskom tima iz Pireja mogli da se na mala vrata vrate u ABA ligu, a ne da naredne sezone igraju ABA 2.

Bonus video: