Otvorene Olimpijske igre, Bah: Bez solidarnosti nema mira

Olimpijske igre na programu su od 23. jula do 8. avgusta

87083 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2021. 16:55h
Liveblog
16:54h

Završena je ceremonija u Tokiju.

16:38h

Olimpijski plamen na Olimpijskom stadionu u Tokiju upalila je teniserka Naomi Osaka.

"Da nada osvijetli naš put", jedna je od poruka ovih Igara.

16:22h

Olimpijska zastava podgnuta je u Tokiju.

Olimpijske igre
foto: Reuters
Naruhito
foto: Reuters
Izmjena: 16:35h
16:15h

Japanski car Naruhito svečano je otvorio Olimpijske igre.

Naruhito
foto: Reuters
Izmjena: 16:20h
16:03h

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteteta, Tomas Bah poručio je da bez solidarnosti nema mira, te da je društvu potrebno više solidarnosti.

"Danas je trenutak nade. Da, veoma je drugačije od onoga što smo svi zamislili. Ali, dozvolite nam da slavimo ovaj trenutak, jer konačno smo svi ovdje zajedno. Ovo je ujediniteljska moć sporta, poruka solidarnosti, mira i otpornosti. Ovo nam svima daje nadu za naš budući zajednički put. Želim da iskažem zahvalnost japanskom narodu. Organizacioni komitet i japanske vlasti uradili su izvanredan posao i želim da im zahvalim na tome", rekao je Bah.

Tomas Bah
foto: Reuters

"Ono što je istina za japanski narod, istina je i za vas, dragi sportisti. Morali ste da se sretnete sa velikim izazovima. Prolazili ste kroz nesigurnost, tokom pandemije. Mučili ste se, uspjeli ste. I danas ostvarujete svoj san. Vi ste istinski sportisti. Inspirisali ste nas da se borimo poput vas i za vas, da ovaj trenutak učinimo mogućim. Dragi sportisti, ova olimpijska zajednica je sa vama večeras i tokom cijelih Igara. Naučili smo da možemo da se suprotstavimo mnogim izazovima, jedino ako stojimo zajedno. Potrebno nam je više solidarnosti u okviru društva i više solidarnosti među društvima. Solidarnost znači pomagati, dijeliti, brinuti. To je ono što mi radimo u našoj olimpijskoj zajednici. Solidarnost pospješuje našu misiju da svijet učinimo boljim jestom kroz sport. Bez solidarnosti nema mira", poručio je Bah.

"U olimpijskoj zajednici svi smo jednaki, svi poštujemo ista pravila. Svi osjećamo da smo dio nečeg mnogo većeg od nas samih. Da smo dio događaja koji ujedinjuje svijet. Ujedinjuje nas u svim našim različitostima. Uvijek smo jači zajedno. Pnademija nas je razdvojila, natjerala da držimo distancu, da ostanemo daleko od svojih voljenih. I ta odvojenost je učinila da taj tunel bude tako taman. Ali danas, gdje god da ste na svijetu ujedinjeni smo u dijeljenju ovog trenutka zajedno Olimpijski plamen čini da ovo svjetlo sija sjajnije za sve nas", rekao je Bah. 

Izmjena: 16:35h
15:53h

Predsjednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara, Seiko Hašimoto poželjela je dobrodošlicu svim učesnicima Olimpijskih igara.

"Imam zadovoljstvo da poželim svima dobrodošlicu. Igre se konačno odražavaju danas. Nada je bila ta da budemo povezani jedni sa drugima. Cijeli svijet se susreo sa nevjerovatnim izazovom u vidu koronavirusa. Želim da izrazim poštovanje svim radnicima koji su doprinijeli da svijet prevaziđe ove poteškoće. Želim da se zahvalim narodu Japana, koji je prihvatio ove Igre, kao i guverneru Tokija, MOK-u i Vladi Japana", kazala je Hašimoto.

Seiko Hašimoto
foto: Reuters

"Ovdje je vizija budućnosti. Nadam se da će molitve za mir učinit da se prekine patnja i bol. Svim takmičarima - hvala. Mi ćemo ih ohrabriti da prevaziđu poteškoće i igraju na najvećem nivou. Uložili ste velike naproe da biste bili ovdje. Sigurna sam da će snaga sporta da pobijedi. Uradićemo sve da naparvimo da ove Igre budu izvor ponosa za buduće generacije."

15:39h

Položena je i olimpijska zakletva.

15:38h

Sve zemlje prodefilovale su Olimpijskim stadionom.

15:24h

Crnogorska delegacija prodefilovala je Olimpijskim stadionom u Tokiju.

Zastavu su nosili rukometašica, Jovanka Radičević i vaterpolista, Draško Brguljan.

Delegaciju je sa tribina pozdravio premijer, Zdravko Krivokapić.

Olimpijske igre trajaće do 8. avgusta.

15:11h

Delegacija Srbije.

14:55h

Delegacija Kine. Peking će 2022. godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

14:51h

Delegacija Hrvatske.

Olimpijske igre
foto: Reuters
14:50h

Delegacija Sjeverne Makedonije.

Olimpijske igre
foto: Reuters
14:48h

Delegacija Australije na Igrama. Australija će 2032. biti domaćin Olimpijskih igara, koje će se održati u Brizbejnu.

14:39h

Crnogorska delegacija uputila se na svečanu ceremoniju. Kako je to izgledalo pogledajte ovdje.

14:31h
14:23h

Miloš Šćepanović, Aleksandar Ivović i Vladimir Gojković spremni za ceremoniju.

Crna Gora, Olimpijske igre, Vladimir Gojković, Aleksandar Ivović, Miloš Šćepanović
foto: Crnogorski olimpijski komitet
14:13h

Delegacija Izraela.

14:07h

Još detalja sa defilea.

14:02h

Delegacija Italije.

Bonus video: