Trideset minuta iz snova za najavu velikih stvari

Tim Bojane Popović na startu Olimpijskih igara u Tokiju slavio 33:22

6585 pregleda 148 reakcija 15 komentar(a)
Slavlje rukometašica i stručnog štaba Crne Gore nakon meča, Foto: Reuters
Slavlje rukometašica i stručnog štaba Crne Gore nakon meča, Foto: Reuters

Prvih 30 minuta rukometašice Crne Gore tražile su odgovor za atipični stil igre Angole, koja je stalno nalazila rješenja i nijednom nije dozvolila „lavicama” da odu na više od dva razlike.

A onda je Bojana Popović dobila šansu da na velikom odmoru objasni svojim izabranicama šta moraju da rade, a one su svaki njen savjet očito sjajno prihvatile i stigle do ubjedljive pobjede na startu Olimpijskih igara u Tokiju - 33:22.

Najdominantnija afrička selekcija je bolje počela, nekoliko puta imala minimalnu prednost, ali je Majda Mehemdović u 12. minutu prvi put donijela plus dva (7:5).

„Lavice” su još nekoliko puta dolazile do te razlike, ali nisu mogle da je povise, što zbog izgubljenih lopti, što zbog odbrana izuzetno krupne Tereze Almeide.

Na poluvremenu je bilo 13:12 i pomislilo se da bi moglo da bude teško kao prije pet godina u Rio de Žaneiru, kada su Afrikanke slavile 27:25.

Ali, početak nastavka je bio furiozan. Đurđina Jauković je nakon smušenog napada i gotovo izgubljene lopte dala svoj prvi gol i pokrenula seriju 9:1, u kojoj su pogađale i Jovanka Radičević (šutirala perfektnih 12 od 12), Mehmedovićeva, Tatjana Brnović, Itana Grbić i Andrea Klikovac za ogromnih i praktično nedostižnih 22:13 u 42. minutu.

Do kraja nije bilo nikakvih dilema, pa je bilo prostora za atraktivne poteze i nekoliko maestralnih asistencija Grbićeve i krila između sebe - prvo je Majda ostavila Jovanki prazan gol, a kapitenka na isti način namjestila pogodak Dijani Mugoši.

Popovićeva je probala nekoliko taktičkih varijanti, Mehmedovićeva je igrala na desnom beku, a i pored ubjedljive pobjede se čini da Crna Gora ima još dosta rezervi. Prije svih na bekovskim pozicijama, jer je Jaukovićeva dala dva gola, a Jelena Despotović se nije ni upisala...

„Lavice” u noći između ponedjeljka i utorka igraju sa Japanom, u dva sata po našem vremenu. Ako pobijede, praktično će osigurati plasman u četvrtfinale.

Domaćin je jutros bio nemoćan protiv svjetskog prvaka Holandije (32:21).

CRNA GORA - ANGOLA 33:22 (13:12)

Tokio - Dvorana "Jojogi". Igrano bez prisustva publike. Sudije: Alpaidze i Berezkina (Rusija). Sedmerci: Crna Gora 5 (3), Angola 2 (2). Isključenja: Crna Gora 6, Angola 10 minuta.

Crna Gora: Rajčić, NENEZIĆ (pet odbrana), Babović (dvije odbrane), RADIČEVIĆ 12 (3), JAUKOVIĆ 2, Pletikosić 1, Mugoša 3, KLIKOVAC 1, Brnović 4, RAMUSOVIĆ 2, MEHMEDOVIĆ 6, Despotović, GRBIĆ 5, Vukčević.

Angola: SOUZA (dvije odbrane i dva sedmerca), Almeida (pet odbrana), Kizelete 2, Mačado, Paulo 2, DOS SANTOŠ 4 (1), KASOMA 1, FONSEKA 6, DOMBAŠI 1, Paskoal, KAZANGA 1, Venansio 2, Karloš, GIJALO 3 (1).

Bonus video: