Toplotni udar u Tokiju: Kako se igra na plus 44

”Ova vrućina je nenormalna, ova klima nije pogodna za sport. Očekivali smo da će biti toplo, ali ne ovako”, žale se učesnici OI, a glas je digao i Novak Đoković: “Ne razumijem zašto se ne pomjeri početak prvih mečeva. Sumnjam da će to da urade, ali nadam se da hoće”

8847 pregleda 0 komentar(a)
I Novak Đoković se žalio na veliku vrućinu, Foto: Beta/AP
I Novak Đoković se žalio na veliku vrućinu, Foto: Beta/AP

Od specijanog izvještača "Vijesti"

Počela su prva takmičenja, podijeljene su prve medalje, bilo je i emotivnih oproštaja sa najveće scene, ali tema među sportistima prvog dana Olimpijskih igara bili su i vremenski uslovi. U Tokiju je temperatura između 30 i 32 Celzijusova stepena, ali je vlažnost vazduha konstantno između 78 i 82 odsto, tako da nije samo utisak da je mnogo toplije nego što zaista jeste, već je osjećaj nepodnošljive vrućine potpuno realan.

Spram tokijskih 32, podgoričkih 40 djeluje osvježavajuće.

”Tokio je okružen vodom, a dovoljno je da ima slabog ili umjerenog vjetra, da poveća vlažnost vazduha”, objašnjava meteorolog Dušan Pavićević.

”Temperatura od 32 stepena uz 80 odsto vlažnosti vazduha na organizam djeluje kao da je 44 pri normalnoj vlažnosti. Pri takvim uslovima, fizički rad može da bude opasan po zdravlje”, naglasio je Pavićević.

Uslovi na ivici izdržljivosti posebno utiču na sportiste koji se takmiče na otvorenom prostoru i u prijepodnevnim satima.

”Ova vrućina je nenormalna, ova klima nije pogodna za sport. Očekivali smo da će biti toplo, ali ne ovako. Kako se prilagođavamo? Tako što smo zabranili igračima da pale rashladne uređaje u sobama. Ne smijemo da dozvolimo toliki temperaturni šok, moramo da živimo u takvim uslovima”, kazao je prije nekoliko dana Daren Smit, selektor reprezentacije Novog Zelanda u hokeju na travi.

Teško je igrati u Tokiju preko dana i na otvorenom: holandski takmičari u hokeju na travi
Teško je igrati u Tokiju preko dana i na otvorenom: holandski takmičari u hokeju na travifoto: Beta/AP

Smit, međutim, nije “svjetska faca”, njegove riječi nisu odjeknule, ali zato jesu riječi Novaka Đokovića, najveće sportske zvijezde današnjice, koji je nakon pobjede na startu teniskog turnira protiv Uga Delijena 6:2, 6:2, zatražio da se mečevi igraju kasnije.

”Uslovi su teški, iscrpljujuće je, pogotovo kad je sunce. Ne razumijem zašto se ne pomjeri početak prvih mečeva, ni TV prenos nije izgovor, jer bi zbog vremenske razlike to i odgovaralo i Evropi i Americi”, rekao je Đoković.

”Sumnjam da će to da urade, ali nadam se da hoće”.

To je kazao i Danil Medevdev, nakon svog meča, a njegova zemljakinja Anastasija Pavljučenkova tražila je medicinski tajm-aut u pobjedi nad Sarom Erani, zbog vrtoglavice izazvane dehidracijom.

”Teški su uslovi, sunce je jako, a zaslijepi prilikom servisa. Nije ovo dobro za nas”, kazala je Pavljučenkova.

”Ko se prilagodi na ovo, imaće veće šanse da pobijedi”, jasna je Poljakinja Iga Sfjontek.

Nisu teniseri razmaženi, iste probleme imaju i veslači.

”Ovo je na neki način šok za sistem”, rekao je Britanac Grejem Tomas.

Poseban šok predstavlja razlika između spoljašnje i temperature u zatvorenim prostorima.

U dvorani Jojogi, u kojoj će se igrati utakmice rukometnog turnira, temperatura je, tokom kontrolnog meča Crna Gora - Francuska, bila samo 18 stepeni.

”Plašim se da tokom Igara neće biti samo kovid pacijenata, već da će biti i onih koji će morati da potraže pomoć ljekara zbog toplotnog udara”, rekao je Tomas.

Bonus video: