"Lavice" najbolje kada je najpotrebnije - na milimetar od nokaut faze

Crna Gora pobijedila Južnu Koreju 28:26 i stigla na prag četvrtfinala OI. Tim Bojane Popović propustio veliku šansu da slavi bar tri razlike i otkloni sve dileme, jer bi u slučaju poraza od Holandije, a pobjeda Koreje nad Angolom i Japana nad Norveškom ispala zbog međusobne gol-razlike sa azijskim selekcijama

49435 pregleda 1031 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Crnogorske rukometašice bile su mirne, skoncentrisane, sigurne, konstantne; riječju - najbolje kada je najpotrebnije.

Pobjedom protiv Južne Koreje (28:26) "lavice" su napravile ogroman korak ka četvrtfinalu Olimpijskih igara, gdje su posljednji put bile prije devet godina u Lodonu, kada su i osvojile srebrnu medalju.

Nažalost, četvrtfinale nije i teoretski osigurano, samo zbog prevelike ležernosti u finišu.

Za to je bila potrebna pobjeda od bar tri gola razlike, a dva i po minuta prije kraja je bilo 28:22. Nažalost, slavlje je počelo prerano, pa su uporne Azijatkinje dale posljednja četiri gola i izborile minus dva.

Marina Rajčić
foto: Reuters

Zbog toga bi Crna Gora mogla da ostane bez četvrtfinala, ali za to je potrebno čudo nad čudima - da Japan u posljednjem kolu savlada Norvešku, da Južna Koreja porazi Angolu, a da Crna Gora izgubi od Holandije.

U tom slučaju, "lavice" bi završile pete u grupi A zbog najgore međusobne gol-razlike u krugu sa dvije azijske selekcije.

Realnost je, ipak, da utakmica sa Holandijom, zakazana za ponedjeljak u 12.30 časova, bude za 2. mjesto u grupi, pod uslovom da "lale" danas izgube od Norveške.

Ako slave, možda taj meč neće imati nikakvu važnost, jer bi onda bilo realno da je Holandija prva, a Crna Gora treća u grupi. Naravno, ako Japan ne šokira Norvešku...

Đurđina Jauković probila je korejski zid
Đurđina Jauković probila je korejski zidfoto: Reuters

Naše rukometašice dobile su, barem psihološki, vjetar u leđa kada su pred početak meča saznale da je Angola savladala Japan (28:25), što ih je rasteretilo straha da bi porazom mogle da se oproste od OI.

Jovanka Radičević i drugarice bile su sigurne od početka do kraja - nisu, kao protiv Angole "igrale" samo drugo, ili protiv Norveške samo prvo poluvremene - a najboljoj azijskoj selekciji dozvolile su da samo jednom povede (8:7).

Tada je, međutim, i krenula "lavina", serijom od 5:0, uz dva gola Majde Mehmedović, po jedan Matee Pletikosić, Jelene Despotović i Tatjane Brnović Crna Gora je povela 12:8 što je razlika koju Koreja više nije mogla da uhvati.

Majda Mehmedović
foto: Reuters

Početkom nastavka prišle su, doduše, na gol zaostatka (13:12, 14:13, pa 15:14), a onda su "lavice" novom serijom 5:0 otiše na plus šest (20:14) i sve je bilo riješeno.

I jednom trenutku bilo je i sedam razlike, 26:19. Na kraju, opuštanje kada je sve bilo gotovo i konačnih 28:26.

Odbrana je, uglavom, bila dobra - iz nje je naša selekcija crpila sigurnost u napadu, a Bojana Popović je na tajm-autima upozoravala igračice da ostanu koncentrisane do kraja.

Jovanka Radičević bila je najefikasnija sa šest golova, a posebno ubojita u nastavku, kada je bilo dosta kontranapada.

Jovanka Radičević
foto: Reuters

Đurđina Jauković i Majda Mehmedović dodale su po pet pogodaka, a Tatjana Brnović četiri.

Mrežu Koreanki pogađale su i Andrea Klikovac i Ema Ramusović po dva puta, te Dijana Mugoša, Jelena Despotović, Itana Grbić i Nikolina Vukčević po jednom.

Bonus video: