Najnevjerovatnije sportske priče u 2018

Kako je Grizman objavio da prelazi u Barselonu, koje su vanfudbalske aktivnosti Đerara Pikea, šta se njemačkom fudbalu dogodilo prvi put u istoriji, gdje je MMA spektakl decenije dobio epilog...
1828 pregleda 0 komentar(a)
Habib Nurmagomedov, Foto: AP
Habib Nurmagomedov, Foto: AP
Ažurirano: 29.12.2018. 12:53h

Odlazeća, 2018. godina, obilovala je interesantnim fudbalskim pričama na svim meridijanima. Neke od njih pamtiće se i po intrigama. Ovo je lista od 10 najneobičnijih storija u 2018.

1. PRVAK JUŽNE AMERIKE ODLUČEN U EVROPI

Najiščekivanija utakmica u istoriji argentinskog fudbala, revanš finala Kopa Libertadores između River plate i Boke juniors, odigrala se - u Evropi. Stadion “Santjago Bernabeu” u Madridu bio je domaćin završne predstave koja je prvobitno morala da se odloži zbog velikih navijačkih incidenata na putu ka stadionu “Monumental” u Buenos Ajresu.

2. ŠPANCI SMIJENILI SELEKTORA DVA DANA PRED MUNDIJAL

Predsjednik FS Španije Luis Manuel Rubiales smijenio je selektora Žulena Lopetegija samo dva dana pred početak Svjetskog prvenstva. Razlog - Lopetegi se samo dan ranije obećao Real Madridu, iako je imao važeći ugovor sa Savezom. “Furiju” je preuzeo tehnički direktor Fernando Jero.

3. OBJAVIO DA PRELAZI U BARSU... U DOKUMENTARCU

“Odluka”, bio je naziv kratkog dokumentarnog filma, čiji je producent bila firma u vlasništvu Đerara Pikea, defanzivca Barselone. Ne bi bilo ništa neobično da dokumentarac nije bio posvećen Antoanu Grizmanu, napadaču Barsinog rivala, Atletika, koji u filmu saopštava da prelazi u Barselonu. Nakon zvižduka navijača “kolćonersa” po završetku sezone, Francuz se predomislio - ostao je u Atletiku, iako je odluka već bila donesena. I - publikovana.

4. FUDBALER VILJAREALA UHAPŠEN ZBOG KIDNAPOVANJA

Uhapšen jer je kidnapovao drugu osobu, vezao je, udarao, držao u svojoj kući... Ne bi bilo ništa toliko neuobičajeno da to nije uradio fudbaler poznatog španskog kluba - Portugalac Ruben Semedo, član Viljareala. Proveo je u zatvoru 142 dana, “žuta podmornica” mu nije dala novu šansu, ali jeste Euseka.

5. SPEKTAKL DOBIO EPILOG VAN OKTAGONA

Najiščekivanija borba godine završila se na najneobičniji način - MMA spektakl između Habiba Nurmagomedova i Konora Mekgregora epilog je dobio izvan oktagona - u gledalištu. Rus je pokorio Irca, a zatim preskočio ogradu i nastavio da se razračunava sa njegovom pratnjom u publici. Nastao je pravi haos, a borci su uz pratnju obezbjeđenja i policije napustili dvoranu. Nije bilo ni svečane ceremonije...

6. ĐERAR PIKE ORGANIZUJE DEJVIS KUP U TENISU

Igrač Barselone, sa svojom grupom “Kosmos”, ostvario je veliku pobjedu na Skupštini Međunarodne teniske federacije (ITF), kada je 71,43 odsto glasova otišlo u njegovu korist. Pike će organizovati Dejvis kup u novom formatu, koji će se održati u Madridu.

7. SVJETSKI PRVAK ISPAO U GRUPI

Prvi put u istoriji Njemci su eliminisani u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva. “Die Mannschaft” je završio posljednji u grupi F, nakon poraza od Meksika, pobjede nad Švedskom i debakla protiv Južne Koreje u odlučujućem meču.

8. DOBILA ZLATNU LOPTU I PITANJE ZNA LI DA TVERKUJE

Norvežanka Ada Hegerberg ušla je u istoriju kao prva fudbalerka koja je dobila Zlatnu loptu “Frans fudbala” za najbolju igračicu na svijetu. Na gala ceremoniji u Parizu, voditelj programa, di-džej Martin Solvieg nije našao za shodno ništa pametnije nego da je pita - “umije li da tverkuje” (tverkovanje - zavodljiv ples uz kostantno njihanje zadnjicom). Ada je rekla “ne” i napustila binu.

9. MESI PETI NA SVIJETU

Nakon decenije dominacije na svjetskoj fudbalskoj sceni, zajedno sa Kristijanom Ronaldom, Leo Mesi je u 2018. sišao sa pobjedničkog podijuma. OK, nije bio prvi, nije bio ni drugi, ali ko je očekivao da će biti tek peti, u trci za Zlatnu loptu.

10. INIJESTA PROTIV TORESA - U JAPANU

Andres Inijesta i Fernando Tores napustili su svoje omiljene klubove, Barselonu i Atletiko, i otvorili nove stranice u karijerama. Susreli su se u Japanu - Inijesta u dresu Visel Kobea, a Tores Sagan Tosua. Nije humanitarni, već takmičarski meč.

Bonus video: