Kako je japanski di-džej preletio planetu

Pobijedio je čak na osam od 11 takmičenja ove sezone i najavio dominaciju u Svjetskom kupu
639 pregleda 0 komentar(a)
Rjoju Kobajaši, Foto: AP/BETA
Rjoju Kobajaši, Foto: AP/BETA

Kada je 2002. osvojio petu titulu prvaka Formule 1 i izjednačio se na tronu sa legendarnim Huan Manuelom Fanđom, Mihael Šumaher nije proglašen za najboljeg sportistu Njemačke.

Tu nagradu nije dobio ni neko od fudbalera koji su stigli do finala Mundijala, predvođeni prvim golmanom šampionata u Japanu i Južnoj Koreji, Oliverom Kanom.

Nije ni plivačica Franciska van Almzik, iako je te godine osvojila pet zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu u Berlinu...

Priznanje je otišlo u ruke letača rođenog u Erlanbrunu, u oblasti Istočne Njemačke koja se nekada zvala Karl Marks, Svena Hanavalda.

On je te godine, na 50. Novogodišnjoj turneji, postao prvi čovjek koji je pobijedio zaredom na sve četiri skakaonice i ušao u legendu.

Šesnaest godina kasnije, taj podvig je ponovio Kamil Stoh, a 6. januara 2019. mjesto u istoriji skakačkih skokova je osigurao i Rjoju Kobajaši. Japanac za kojeg do ove sezone gotovo niko nije znao, koji je svega dva puta bio među 10 najboljih u Svjetskom kupu, uletio je među besmrtne...

Način na koji je došao do sve četiri pobjede liči na filmski scenario. Na prvom takmičenju, 30. decembra u Oberstdorfu, pobijedio je Markusa Ajzenbihlera sa 0,4 bodova prednosti. U prevodu, bio je bolji za 20 centimetara! Prvog dana ove godine, u Garmiš-Partenkirhenu je slavio sa „čak” 1,9 poena više od Ajzenbihlera, da bi tri dana kasnije „oduvao” konkurenciju u Inzbruku i praktično postao drugi Japanac koji je osvojio Novogodišnju turneju, jer je imao čak 45,5 bodova prednosti nad prvim pratiocem Ajzenbihlerom.

Sa najvećim trofejem, nakon olimpijskog zlata, u džepu, 22-godišnjak iz Hačimantaija je stigao u Bišofshofen da pokuša da ispiše istoriju.

Nakon prve serije je, međutim, bio tek četvrti, ali je u drugoj letio toliko dobro da je drugoplasiranog Davida Kubackog ostavio za čak 13,8 poena. Grend slem je stigao u prave ruke...

- Neizmjeno sam srećan. Nakon drugog skoka sam mogao samo da čekam, ali sam znao da sam izvukao maksimum iz sebe. Presrećan sam zbog pobjede, ovo je nevjerovatno - rekao je Kobajaši.

Svjetski mediji se s pravom pitaju šta se desilo sa momkom kojem su do ove godine najbolji rezultati bili 6. mjesto u Zakopanama 2016. i 7. pozicija lani u Lahtiju. Odgovor se krije u jednom imenu - Jane Vatainen.

- Znalo se da će, prije ili kasnije, doći dan kada će Rjoju shvatiti kakav je potencijal - istakao je selektor Njemačke, Verner Šuster.

A da taj dan dođe brže nego što se mislilo, pobrinuo se Vatainen. Finski trener je konačno probudio najvećeg svjetskog talenta, koji je do ove zime u Japanu bio poznatiji kao di-džej i po svojoj strasti prema moćnim automobilima.

Pobijedio je čak na osam od 11 takmičenja ove sezone i najavio dominaciju u Svjetskom kupu.

- Kada je Rjoju shvatio da mora da radi mnogo više, a ne samo da vozi svoj „porše”, postao je dobar. Pritiskao sam ga da naporno trenira, ali dosad mu se to nije sviđalo. Uživa u životu, u stvarima koje radi, a i dalje ima taj mali, podrugljivi osmijeh na licu - rekao je Vatainen.

Činjenica je, ipak, da se uozbiljio, što potvrđuje i činjenica da je iznenadio čelnike tima u noći Nove godine. Čitavom japanskom timu je naređeno spavanje u 22 časa, a Kobajaši je u ponoć bio u dubokom snu i kada se probudio stigao je do druge pobjede na Novogodišnjoj turneji.

- Izuzetno je dobar. To morata da priznate i kažete bez ikakve zavisti - iskren je Ajzenbihler.

A koliko je dobar, govori i činjenica da ima čak 427 bodova prednosti nad najbližim pratiocem u Svjetskom kupu. Nakon 11 od 28 takmičenja ima 956 bodova i vodi ispred Poljaka Pjotra Žile (529) i Stoha (504).

Još nisam na nivou Hanavalda i Stoha

Rjoju Kobajaši je drugi Japanac koji je osvojio Novogodišnju turneju nakon Kazujošija Funakija 1998. godine.

Momak visok 174 centimetra i težak svega 60 kilograma je ponovio podvig Svena Hanavalda i Kamila Stoha, ali smatra da ne zaslužuje poređenje sa njima.

- Obojica su izuzetni skakači. Još nisam na njihovom nivou - skroman je 22-godišnji „samuraj”.

Novi šampion je dočekao čast da ga na ramenima nosi legendarni Norijaki Kasai, koji je osam puta učestvovao na olimpijskim igrama.

- To što je uradio Rjoju je nestvarno. Ovo je veliki uspjeh, nikada nijedan Japanac nije bio ni blizu ovome - rekla je 46-godišnja legenda, čovjek koji je imao dva učešća na ZOI prije nego što se Kobajaši i rodio, a sada su timske kolege...

Bonus video: