Matijašević odveo Makedoniju na EP

618 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Matijašević, Foto: CEV.LU
Nikola Matijašević, Foto: CEV.LU
Ažurirano: 10.01.2019. 20:17h

Osim Crne Gore, na septembarskom Evropskom prvenstvu za odbojkaše debitant će biti još samo jedna selekcija, takođe sa ex-Yu prostora - Makedonija, koju sa klupe vodi Nikola Matijašević, bivši selektor Crne Gore.

Makedonija je bila druga u grupi sa Ukrajinom (koja je prošla kao prvoplasirana), Švajcarskom i Mađarskom.

Matijašević je sredinom jula prošle godine preuzeo kormilo Makedonije, naslijedivši, takođe, sprskog stručnjaka, Ljubomira Travicu, sa kojim je raskinuta saradnja.

Matijašević je bio selektor naših odbojkaša od maja 2014. godine do februara 2015. kada je neočekivano smijenjen, zbog "paket aranžmana" Budvanske rivijere i OSCG, kojim je Slobodanu Boškanu uz dolazak na klupu Budvanske rivijere omogućeno i da vodi reprezentaciju.

U dvije akcije na klupi naše selekcije, Matijašević sa reprezentacijom nije imao uspješne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (preuzeo je ekipu tri dana prije turnira u Skoplju), ali je Crnu Goru vodio do odličnog petog mjesta u debitanskom nastupu u Evropskoj ligi, sa skorom od devet pobjeda i samo tri poraza.

Nakon te akcije predsjedništvo OSCG, uz konstataciju da su zadovoljni njegovim radom, potvrdilo mu je povjerenje, i dalo mu mandat za naredne akcije, istina bez potpisanog ugovora. Dolaskom Boškana u Budvu, stvari su se promijenile...

Osim Crne Gore, Matijašević je u karijeri bio i selektor Bosne i Hercegovine.

Najveći dio trenerske karijere Matijašević je proveo u Francuskoj, 13 godina.

Trenirao je Bove (2001 - 2006), Šomon (2009 - 2014), a od 2014. godine je trener Rena, sa kojim je trenutno prvi u prvenstvu, sa tri boda više od Tura.

Vodio je klubove i u Njemačkoj, Tunisu i Letoniji, bio je i trener Partizana.

Kao igrač je sa reprezentacijom Jugoslavije 1975. godine osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Beogradu...