Ćaćić: Skinuli smo veliki teret

534 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorski odbojkaši proslavljaju plasman na Evropsko prvenstvo
Crnogorski odbojkaši proslavljaju plasman na Evropsko prvenstvo

Odbojkaši Crne Gore uspjeli su iz šestog pokušaja, konačno su prebrodili kvalifikacije i plasirali se na Evropsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje u istoriji crnogorske odbojke.

Tako su skinuli veliko breme, i pridružili se vaterpolistima, košarkašicama i košarkašicama, rukometašicama i rukometašima, koji su u nezavisnoj državi već imali priliku da nastupaju (neki i da osvajaju medalje, vaterpolisti i rukometašice najsjajnije) na šampionatima Starog kontintena.

"Veliki teret je pao sa svih nas. To je trajalo godinama, skupljalo se, pretpostavljam, u svima nama", nakon neprospavane noći za „Vijesti“ kaže Vojin Ćaćić, kapiten crnogorskih odbojkaša.

"Osjećaj je fenomenalan, konačno smo uspjeli nakon toliko pokušaja, nakon godina neuspjeha. Često smo bili blizu, ali nam je uvijek falio taj posljednji korak. Ranije, kada je trebalo da se odigra dobro u najvažnijem trenutku, dešavao nam se kiks. Ali, konačno je ova generacija stasala, sazreli smo kao ekipa", dodaje Ćaćić.

Crna Gora je na najbolji način iskoristila šansu koju nije smjela da propusti, da se domogne Evropskog prvenstva koje će se u septembru prvi put igrati sa 24 ekipe.

Izabranici Veljka Bašića su do vize za EP došli kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa. Naši odbojkaši su u grupi upisali četiri pobjede (i dva poraza), dvije protiv Islanda (sa po 3:0), te po jednu protiv Slovačke (3:0) i posljednju u srijedu veče u Budvi protiv Moldavije (3:0), kojom su i ovjerili plasman na EP.

"Bio je prisutan grč na početku meča, slabije smo počeli utakmicu, gubili 4:1, ali se po izrazu svakog od igrača moglo vidjeti da smo maksimalno fokusirani da damo sve od sebe. Kada smo ušli u ritam, onda je to došlo do izražaja, i to smo držali do kraja utakmice. Spremali smo se za taj meč, na kraju smo ga dobili lagano 3:0 - ističe primač servisa naše selekcije.

O tome koliki su teret nosili na leđima, Ćaćić svjedoči da ni nakon vođstva od 2:0 u setovima i velike prednosti u trećem nije bilo opuštanja.

"U trećem setu protiv Moldavije čak i kada smo ubjedljivo vodili, sa 22:12, niko nije upao u euforiju da je gotovo. Svi smo samo razmišljali da što prije dođemo do 25. poena. A onda kada se završila utakmica, meni je došlo da zaplačem, to je bio takav miks emocija koji ne mogu da opišem. Sve je bilo fenomenalno, hvala svima, hvala publici koja je napravila fenomenalnu atmosferu. Hvala mojim saigračima, svi smo zajedno radili jako svih ovih godina, da napravimo taj posljednji korak koji nam je falio da ostvarimo istorijski uspjeh".

Žrijeb za EP je 16. januara, kada će Crna Gora saznati ko će biti rivali u grupi i u kojoj zemlji će igrati prvu fazu takmičenja.

"Znamo da ćemo, sigurno, u grupi za protivnike imati jednu do dvije vrhunske ekipe. To nam će biti izazov i prilika da vidimo gdje smo individualno i kao ekipa, kao što je bio slučaj kada smo igrali protiv Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. A u grupi će biti i ekipa sa kojima može da se igra. Ako spremni dočekamo EP, za šta, stvarno, ima vremena da se odrade vrhunske pripreme, ako budemo svi ‘našpanovani’, prije svega zdravi, sa maksimalnom željom, mislim da na EP možemo dosta toga da pokažemo. Nećemo samo izaći na teren i biti oni protiv kojih će druge ekipe moći da računaju na sigurne bodove. To mogu da garantujem. Osim promocije države i crnogorske odbojke, nastup na EP će biti i prilika i za bolje klubove i bolje ugovore, što nije zanemarljivo.

"Svakome od nas individualno Evropsko prvenstvo će puno da znači, svima će podići cijenu, posebno ako se pokažemo u dobrom svjetlu, ako iznenadimo nekog od favorita. Svako želi da dobije što bolji ugovore i to je fenomenalna šansa, za sve, od najmlađih do najstarijih koji su na zalasku karijere", zaključio je Ćaćić.

Bojić najbolji igrač u kvalifikacijama

Statistika kaže da je Marko Bojić naš najbolji igrač u ovim kvalifikacijama. Bio je prvi poenter ekipe sa 86 poena, odnosno 4,78 prosječno po setu, a ukupno deseti poenter kvalifikacija. Slijede Miloš Ćulafić (49), Vojin Ćaćić (44), Marko Vukašinović (39)...

Bojić je i naš najbolji smečer, sa 68 poena iz napada ili kontranapada (3,78 po setu), a interesantno, on je i najbolji bloker Crne Gore u ovim kvalifikacijama, sa osam poena iz bloka. Bojić i Marko Vukašinović su bili naši najbolji serveri (sa po 10 as poena).

Libero Nikola Lakčević je 12. u konkurenciji najbojih primača servisa (37,7 odsto savršenog prijema). Najzad, Rajko Strugar je na 13. mjestu u kvalifikacijama u konkurenciji tehničara...

22 selekcije od prvih 24 na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije su izborile plasman na EP, što pokazuje da će trenutni kvalitet, zaista, biti skoncentrisan na septembarskom šampionatu Evrope.

Od prvih 24 na listi, „kiksale“ su jedino Švedska (18. mjesto) i Hrvatska (23), a mjesto na EP su izborile Rumunija (27) i Austrija (28)

Bonus video: