Janović: Džudo savez je jedini koji je odbio da dostavi dokumentaciju, za njih je napad najbolja odbrana

“Džudo savez nije uskladio statut ni sa starim zakonom, ali smo zbog interesa sportista rekli - hajde da uskladite statut po novim pravilima. I to su odbili, iz njima znanih razloga”, rekao je Janović
1391 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2019. 14:49h

Ministar sporta i mladih Nikola Janović kazao je danas da je do 15. januara, kada je isticao rok za podnošenje zahtjeva nacionalnih sportskih saveza za usklađivanje rada sa Zakonom o sportu, obavezu ispunilo 42 od 60 saveza, te da je 30 uskladilo Statute za Zakonom o sportu.

On je rekao da mu je “jako žao što Džudo savez Crne Gore nije htio da ispuni zakonsku obavezu u procesu preregitracije, uskladi Statut i dostavi svu dokumenataciju”, tako da je izbrisan iz registra sportskih organizacija

“To je jedini savez koji je odbio da dostavi dokumentaciju, umjesto toga u protekle dvije godine traje nadgornjavanje sa Ministarstvom i taktikom napad je najbolja odbrana želi da funkcioniše u takvom obliku”, rekao je Janović.

Ministarstvo sporta je, kazao je, bilo otvoreno za saradnju.

“Džudo savez nije uskladio statut ni sa starim zakonom, ali smo zbog interesa sportista rekli - hajde da uskladite statut po novim pravilima. I to su odbili, iz njima znanih razloga”, rekao je Janović.

Ministar je napomenuo da je u proteklom periodu stiglo preko 20 žalbi na račun DŽSCG.

“I to ne bilo kakve žalbe, već žalbe istaknutih džudista, najboljih u svim uzrasnim kategorijama. Rukovodstva saveza su tu da budu servis i da budu na usluzi sportistima i da vode računa o njima”, napomenuo je Janović.

To što je Džudo savez izbrisan, ne znači da će sportisti biti uskraćeni, naglasio je Janović.

“Interes mninistarstva je da se problemi prevaziđu, očekujem da se više uključi COK i da će pomoći naše reprezentativce u ovom sportu, kako ne bi trpjela njihova takmičenja. Imaćemo, takođe, listu prioritetnih klubova, tu će biti dva džudo kluba. Povešćemo kao država računa o džudou, iako nemamo medalju od 2012, ali imamo sjajne džudiste. Moramo da vodimo računa o njima, da nas u najskorijem periodu obraduju medaljama”, rekao je Janović.

Kada je riječ o klubovima, Janović je rekao da je preko 2.000 klubova, koji su postojali i registru nije ni ušlo u proces preregistracije, te da je oko 800 počelo proceduru usklađivanja rada sa zakonom.

“Time se potvrđuju raniji navodi da imamo veliki broj fiktivnih klubova, koji se sada trajno brišu iz registra. Sa druge strane, nijedan od 800 klubova nije podnio urednu dokumentaciju, iako smo preduzeli sve neophodne korake kako bismo im pomogli da iz procesa izađu na što lakši način”, rekao je Janović.

Kao zabrinjavajući podatak, Janović je naveo da u klubovima radi veliki broj osoba, koje su osuđene zbog raznih krivičnih dijela.

“Ukupno smo bili dužni da provjerimo 30.000 lica, a do sada obrađeni podaci pokazuju da u skoro svakom drugom klubu, u upravljačkom ili stručnom dijelu, imamo lica koja su osuđena za određena krivična djela, a koja ih iz ugla Zakona o sportu čine nepodobnim za obavljanje funkcija. Ministarstvo sporta hitno traži promjenu tih lica, kako bi klubovi mogli da dobiju dozvole za rad”, rekao je Janović.

On je kazao i da se “analizom opštinskih budžeta ustanovilo da se ozbiljna sredstva – ukupno oko sedam miliona eura, izdvaja za sport”.

“To je sasvim dovoljno da se na teritoriji grada i opštine servisiraju klubovi koji rade na pravi način. Imam, međutim, informaciju da pojedine opštine dodjeluju sredstva subjektima kojima oni smatraju da treba. Po novom zakonu, sada imaju obavezu da raspisuju javni konkurs, na koji mogu da se jave svi, pa da se shodno kriterijumima, koje donesu opštinske službe, dodijeli ili ne dodijeli novac, a da svi znaju zbog čega je to bilo tako”, zaključio je Janović.

Bonus video: