FENOMEN NAŠE ODBOJKE

Na EP sa pet klubova i 87 registrovanih igrača

Uspjeh Crne Gore u kvalifikacijama za šampionat Starog kontinenta dobija još više na značaju ako se pogleda realno stanje naše odbojke
1524 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore
Odbojkaši Crne Gore

Od 24 prvoplasirane selekcije na rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije, čak 22 će igrati na prvom Evropskom prvenstvu na kojem će nastupiti 24 tima i koje će prvi put organizovati čak četiri zemlje (Francuska, Slovenija, Belgija, Holandija).

To jasno govori da će aktuelni odbojkaški kvalitet Starog kontinenta, zaista, i biti skoncentrisan na šampionatu Evrope, koji je na programu od 12. do 29. septembra.

Kao trenutno 21. selekcija Evrope, prvi plasman crnogorskih odbojkaša na veliko takmičenje, sa te strane, i ne predstavlja iznenađenje, već rezultat realnog kvaliteta naše reprezentacije. Ćulafić, Ćaćić, Bojić i drugovi, predvođeni selektorom Veljkom Bašićem, bili su svjesni šanse koja je bila pred njima, možda i posljednje za ovu generaciju. I nijesu je propustili.

Prethodnih pet neuspjelih pokušaja u kvalifikacijama za EP su bili više nego dovoljni za izvlačenje pouka, za sazrijevanje ekipe, ali i Saveza. Srećom po ljubitelje ovog sporta, odbojka se, tako, pridružila nekim drugim loptaškim sportovima u Crnoj Gori (vaterpolu, rukometu, košarci) čiji su reprezentacije već navikle na nastupe (neke i osvajanje medalja) na velikim takmičenjima.

Liga sa najmanje klubova

Ako govori da je plasman na EP zaslužen u svakom smislu, trenutan rejting muške reprezentacije, međutim, ne pokazuje nešto drugo, zbog čega ovaj rezultat još više dobija na značaju. Crna Gora se, naime, na EP plasirala sa muškom ligom od svega pet klubova (kod nas druga liga ne postoji) i 87 registrovanih igrača u domaćem prvenstvu!

Nema takvog primjera među učesnicima predstojećeg EP, ni približno. “Najbliža” Crnoj Gori je Austrija sa sedam prvoligaških klubova, Finska ima devet, ostali učesnici EP od 10 pa naviše. Čak i Makedonija, takođe debitant na EP, ima 10 prvoligaša.

Istorijski rezultat nije, dakle, proizvod jake lige, već uspjeh igrača koji su iskustvo i znanje posljednjih godina sticali, prvenstveno, u inostranstvu, posebno nakon gašenja bivših odbojkaških trofejnih klubova, Budućnosti i Budvanske rivijere (prvo u Podgorici, a prošle sezone u Budvi su osnovani novi klubovi). Ta grupa igrača, uz povremene promjene, je dugo na okupu, što je, konačno, i dalo rezultat.

Ostaje nada da će ovosezonska ulaganja u tri najbolja crnogorska kluba Jedinstvo, Budva, Budućnost), što je dovelo do povratka nekih naših igrača iz inostranstva, ali posebno pokretanje lige mini odbojke i pionirske lige, uz ovaj rezultat reprezentacije, biti plodonosno za budućnost naše muške odbojke, posebno kada ova generacija siđe sa scene…

Više od decenije traženja pravog puta

Put do uspjeha je često trnovit, takav je bio i put odbojkaške reprezentacije, koja je od sticanja nezavisnosti prošla kroz brojna iskušenja, brojne probleme. Odbojkaški savez Crne Gore je u proteklih 12 i po godina promijenio čak šest selektora, od kojih samo Nikola Matijašević nije dobio šansu da vodi ekipu u kvalifikacijama za EP. Veselin Vuković, Rade Malević, Ivan Joksimović i Slobodan Boškan (u dva ciklusa) nijesu uspjeli, ali uz napomenu da je u njihovim mandatima do plasmana na EP bio znatno teže doći, jer je vizu moglo da izbori svega 16 najboljih.

Osim nespornog iskustva i znanja, sadašnji selektor Veljko Bašić je imao i sreću da se u pravo vrijeme nađe na pravom mjestu.

Uz to, u prethodnim ciklusima kvalifikacija bilo je, praktično, nemoguće okupiti reprezentaciju u kompletnom sastavu. Osim objektivnih razloga (povreda), u, maltene, svakoj akciji je bilo otkaza zbog “umora”, zbog nezadovoljstva odnosom sa selektorom, ili, pak, nezadovoljstva rada Saveza ili zbog odnosa sa predsjednikom OSCG.

Ovaj posljednji ciklus kvalifikacija, očigledno, je “pomirio” sve strane, iako ni ovoga puta nije moglo bez problema (Bašić je nakon prvog kola udaljio, do daljeg, tehničara Sima Dabovića). Igrači, stručni stab i OSCG su shvatili da je ovo pravi trenutak da se ispiše istorija, da samo zajedno mogu do velikog rezultata, od kojeg će benefita imati svi. Tako je i bilo…

Neuspješnih pet pokušaja

Crna Gora je u pet prethodnih neuspješnih kvalifikacija upisala 12 pobjeda i 18 poraza, i ni u jednom prethodnom ciklusu nije imala više pobjeda od poraza.

U svih pet prethodnih slučajeva, naši odbojkaši su stajali u prvoj rundi kvalifikacija. Pod vođstvom prvog selektora Veselina Vukovića u prvim kvalifikacijama za EP 2009. godine, te u dva navrata pod vođstvom Slobodana Boškana, za EP 2015. i 2017. godine, Crna Gora je imala po tri pobjede i poraza, što je bilo nedovoljno za plasman na EP (prvo mjesto u grupi) ili prolaz u narednu rundu kvalifikacija (drugo mjesto).

“Crveni” su pod vođstvom Ivana Joksimovića, u kvalifikacijama za EP 2013, upisali dvije pobjede i četiri poraza, dok su najslabije kvalifikacije, za EP 2011, odigrane kada je selektor bio Rade Malević.

Nije slučano da je Crna Gora izborila plasman na EP u ovom ciklusu, kada je uknjižila četiri pobjede i dva poraza…

36 utakmica su odigrali crnogorski odbojkaši u šest ciklusa kvalifikacija za evropska prvenstva, počev od kvalifikacija za šampionat Starog kontinenta 2009. godine. Bilans je 16 pobjeda i 20 poraza