Ponovo mora da dokazuje da je žena: Za atletske vlasti Semenja je muškarac

"Kaster Semenja je nedvosmisleno žena, heroina i inspiracija mnogih žena širom svijeta", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije koja će je braniti pred sudom u Lozani
1165 pregleda 0 komentar(a)
Kaster Semenja, Foto: Reuters
Kaster Semenja, Foto: Reuters

Kaster Semenja, olimpijska šampionka na 800 metara, ponovo je u centru pažnje.

Južnoafrikanka, koja sada ima 28 godina,a koja je kao 18-godišnjakinja morala da dokazuje da je žena, po najnovijim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF) neće moći da se takmiči, jer ima previše testosterona.

IAAF je, naime, biološki sada klasifikuje kao muškarca.

"Ako sportistkinja sa polnim poremećajima ima testise i muški nivo testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, a to je ono što muškarcima u takmičenju daje prednost nad ženama", navodi IAAF.

Džonatan Tejlor, jedan od advokata IAAF smatra da takmičenje ne bi imalo smisla bez smanjenja količine muških hormona kod takmičarki. Zbog toga će Sportskom arbitražnom sudu iznijeti svoju klasifikaciju Semenje kao muškarca.

"Sportistkinje sa normalnim brojem testosterona za žene ne bi imale šanse da pobijede", rekao je Tejlor.

Slučaj Semenja podigao je na noge i državni vrh Južne Afrike.

"Svijet je jednom proglasio aparthejd zločinom protiv ljudskih prava. Ovo je sada kršenje istih prava", kazala je ministarka sporta Tokozile Ćasa.

"Kaster Semenja je nedvosmisleno žena, heroina i inspiracija mnogih žena širom svijeta", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije koja će je braniti pred sudom u Lozani.

"Ona je rođena kao žena, odrasla kao žena i socijalizovala se kao žena".

Saslušanje u Lozani povodom zahtjeva IAAF održaće se od 18. do 22. februara, a ishod će biti poznat 29. marta.

Bonus video: