Bojić: Jaki smo i nepredvidivi, nikom neće biti lako sa nama

Jedan od najboljih crnogorskih odbojkaša govori za “Vijesti” nakon plasmana na Evropsko prvenstvo
711 pregleda 0 komentar(a)
Marko Bojić, Foto: Gertrud Alatare
Marko Bojić, Foto: Gertrud Alatare

Bez obzira na osvojenu Evropsku ligu 2014. godine i učešće u Svjetskoj ligi (treća divizija), te brojne osvojene klupske trofeje, za crnogorske odbojkaše je plasman na Evropsko prvenstvo, svakako, najveći uspjeh u karijerama. To je nešto o čemu je odbojkaška Crna Gora sanjala, a nakon 12 i po godina od obnavljanja državne samostalnosti, konačno, i dosanjala…

"Fenomenalan je osjećaj znati da ćemo igrati Evropsko prvenstvo u septembru. Jedva čekam da dođe taj dan i da krenu utakmice", kaže za “Vijesti” Marko Bojić, jedan od najboljih crnogorskih odbojkaša.

"Zbog proširenog broja učesnika na prvenstvu, znali smo da imamo realne šanse da se plasiramo. To nas je dodatno motivisalo i znajući da imamo zavidan kvalitet, plasman nije mogao da izostane. Jednostavno smo znali da nas to sljeduje od prvog dana", dodaje Bojić.

Crna Gora je kvalifikacije otvorila porazom u Kišinjevu od Moldavije sa 3:2, nakon što je vodila 2:0 u setovima. Nakon toga je stigla ključna pobjeda u Baru, protiv Slovačke sa 3:0, protiv prvog favorita u grupi (koja je na kraju otišla na EP kao prvoplasirana).

"Tom pobjedom protiv Slovačke u Baru sam shvatio da ćemo se sigurno plasirati na EP. Jedva sam čekao revanš sa Moldavijom u kojem nam je trebala pobjeda. Deklasirali smo ih. Bili smo nadmoćni u odnosu na njih. Raduje me podatak da smo sve ekipe iz grupe savladali sa 3:0. To je potvrda našeg kvaliteta. Hvala svima koji su nas bodrili i vjerovali u nas", ističe primač servisa naše selekcije.

Osim sportskoj Crnoj Gori i odbojci, ovaj plasman na EP će, svakako, značiti igračima pojedinačno.

"Bićemo na velikoj sceni i treba se što bolje pokazati, predstaviti sebe, ali prvo Crnu Goru. Plasmanom na EP rejting svakog igrača će da poraste, a put ka boljoj karijeri će biti svetliji, pogotovo mlađim igračima".

U srijedu je žrijeb grupa, kada će 24 reprezetacije biti podijeljene u četiri grupe po šest. Nakon grupne faze, po četiri najbolje idu u osminu finala.

"Sam plasman je veliki uspjeh. Međutim, ja lično se neću time zadovoljiti, a siguran sam i ostali. Znamo koliko smo jaki i tek smo počeli da djelujemo kao jak tim. Iskreno očekujem plasman u osminu finala, među 16 najboljih. Ova Crna Gora to može i mora. A poslije toga je sve moguće. Jaki smo i nepredvidivi. Nikom neće biti lako sa nama. Šta god da se desi na prvenstvu, bitno je da pokažemo hrabrost i sportsku drskost, da se borimo od početka do kraja".

Marko Bojić

Statistika kaže da je Bojić bio naš najbolji igrač u kvalifikacijama, bio je prvi poenter, smečer, bloker i server…

"Zadovoljan sam svojim partijama u reprezentaciji. Pogotovo sa posljednje dvije utakmice, prije kojih sam odradio svega pet treninga poslije 20 dana pauze zbog upale lijevog koljena. Ali ispostavilo se da je forma bila dobra i da sam odigrao važnu ulogu u ove dvije utakmice".

Crna Gora je leglo odbojkaških talenata

Bojić ističe da bi plasman na EP mogao da donese velike benefite za razvoj crnogorske odbojke, posebno muške.

"Sigurno da mlađe generacije raduje kad vide da mala Crna Gora igra Evropsko prvenstvo i vjerujem da se kod tih dječaka budi želja da i oni krenu da treniraju ovaj sport, kako bi i oni jednog dana učinili isto, pa i više od toga. Mislim da bi i država trebalo da malo da poboljša uslove za rad u klubovima, kako bi ta djeca što motivisanije radila. Crna Gora je leglo odbojkaških talenata, šteta je da to ne iskoristimo i postanemo odbojkaška velesila", kaže Bojić.

Iz Rumunije u Portugal, novi je član Sportinga

Po završetku kvalifikacija, Marko Bojić se samo na kratko vratio u Rumuniju, gdje je igrajući za Arkadu proveo protekla dva mjeseca. Došao je da pokupi stvari, završi papirologiju i produži za Portugal, jer je potpisao za Sporting.

"Čelnici rumunskog kluba su željeli da nam smanjuju cifre ugovora zbog neuspjeha u dosadasnjem dijelu prvenstva. Nisam tako nešto prihvatio i dobio sam zeleno svjetlo da mogu da napustim klub. Nas par je otišlo. Sporting iz Lisabona se javio i odmah sam prihvatio. Radujem se što idem u tako veliki klub koji je i sjajno organizovan. Trenutno su prvi na tabeli i nadam se da će i sa mnom tako ostati do kraja i da ćemo osvojiti titulu. Biće maratonske trke sa Benfikom, najvećim rivalom; zaključio je Bojić.

Bonus video: