Ćulafić: Želja svakog sportiste je da se oproba sa najjačima

Korektor crnogorskih odbojkaša nakon šest ciklusa kvalifikacija dočekao da se sa reprezentacijom plasira na Evropsko prvenstvo
412 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Ćulafić na meču sa Moldavijom
Miloš Ćulafić na meču sa Moldavijom

Ako se za nekog crnogorskog odbojkaša može reći da je, konačno, dočekao plasman na veliko takmičenje, to je svakako Miloš Ćulafić.

Uz Sima Dabovića (odigrao samo prvu utakmicu u posljednjem ciklusu, zbog odluke selektora Veljka Bašića), korektor naše reprezentacije je, naime, jedini odigrao svih šest ciklusa kvalifikacija za evropska prvenstva. I iz šestog pokušaja je uspio da se domogne šampionata Starog kontinenta…

"Ja sam se naigrao kvalifikacija", uz osmijeh počinje priču za „Vijesti” Ćulafić.

"Veoma mi je drago što je, konačno, došao i taj dan da dočekam plasman na jedno veliko takmičenje. E sad, razmišljati o Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama je, praktično, suludo, jer tamo idu samo najjače selekcije iz Evrope, ali smo se konačno našli na Evropskom prvenstvu, gdje i zaslužujemo da budemo", nastavlja Ćulafić.

Crnogorski odbojkaši su izborili plasman na EP, kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa, ispred Moldavije i Islanda, a iza prvoplasirane Slovačke.

"Osjećaj je super, a još ne mogu da vjerujem. Kada se približi septembar i samo takmičenje, vjerovatno će osjećaj biti jači, pravi. Sad se polako smiruju strasti, a svi jedva čekamo žrijeb u srijedu.

Crna Gora je iz šestog pokušaja uspjela da prođe kvalifikacije, i zbog proširenog broja učesnika na sljedećem EP.

"Uvijek nam je falilo nešto malo. Ponekad malo sreće, jedna lopta, ali to je sve za nama. Sada smo ispunili smo cilj i idemo dalje".

Ćulafić ističe da će plasman na EP da znači svima igračima.

"Svima će u CV-u da piše da smo igrali EP, posebno mlađim igračima, i drago mi je zbog njih što su oni, maltene, na početku uspjeli da se plasiraju na veliko takmičenje. Ja sam u ozbiljnijim godinama za sportistu. Meni predstavlja ličnu satisfakciju da se nađem na EP prije nego završim karijeru. Tu sam od samog početka i nakon više od 12 godina u reprezentaciji veoma mi je drago što sam u tome uspio, što ću imati priliku da odigram EP da se oprobam sa najjačim reprezentacijama, sa najboljim igračima. To je, jednostavno, želja svakog sportiste".

Zbog porodičnih razloga (prvi put je postao otac, dobio je kćerku Mariju), Ćulafić je odlučio da u prvom dijelu sezone ne traži klupski angažman, već da ostane u Baru sa porodicom, čekajući prinovu. Zbog toga je bio u specifičnoj situaciji pred posljednja dva meča u kvalifikacijama.

"Desila mi se najvažnija stvar u životu, postao sam otac krajem prošle godine i zbog toga sam odlučio da ostanem kući. Odbio sam nekoliko ponuda, i dobrih i manje dobrih. Imao sam tu sreću da mi je novoformirani klub Budva izašao u susret, omogućili su mi da treniram sa njima, i koristim priliku da zahvalim Nemanji Zenoviću i treneru Vladimiru Vasoviću, i momcima iz ekipe koji su me dočekali, stvarno, kao člana kluba. Iako nije bilo bojazni za te dvije utakmice, ali bih lagao ako bih rekao da nisam osjetio razliku u odnosu kada sam u takmičarskom ritmu i kada imate adrenalin iz klupske sezone. Naravno, uvijek može bolje i bilo bi bolje da sam bio u bio drugačijoj situaciji, ali je na kraju sve ispalo dobro.

Ćulafić je istakao učinak saigrača iz reprezentacije.

"Moram da pohvalim čitavu ekipu, pogotovo za posljednju utakmicu protiv Moldavije, a posebno Marka Bojića koji je odigrao na vrhunskom nivou. Generalno, kao ekipa smo izgledali veoma dobro, kompaktno".

U drugom dijelu sezone planira da zaigra u nekom klubu u inostranstvu.

"Hvala bogu, sve je prošlo kako treba sa porođajem, kćerkica je OK. Odradili smo kvalifikacije kako je trebalo, plasirali se na EP. Ova godina mi je super krenula, nadam se da će tako i da se nastavi. Sada mi je potrebno da negdje odigram kvalitetnu polusezonu, značiće mi i za Evropsko prvenstvo, mnogo mi je da pauziram čitavu sezonu. Sada tražim najbolje rješenje, čekam nešto, nadam se da će se realizovati".

Do tada će imati i „obaveze” u Upravnom odboru Odbojkaškog saveza Crne Gore.

"Po novom Zakonu o sportu, jedan igrač mora da bude u UO. Predsjednik Cvetko Pajković me je zvao, ponudio mi to, ukazao povjerenje. Iako sebe nikad nisam vidio u tom poslu, mislim da i sa te strane mogu da dam doprinos, da se podigne kvalitet odnosa između igrača i Saveza. Još igram i ako neko zna kako se osjećaju igrači, šta im fali i treba, onda sam to ja. Vidjeću kako ću se snaći u toj ulozi".

Volio bih da izvučemo Srbiju

Žrijeb za EP biće održan u utorak, 24 selekcije će biti žrijebane u četiri grupe po šest timova.

"Volio bih da igramo sa Srbijom, to je jedina želja. Bili smo zajedno, sada smo komšije. Oni su, stvarno, velesila, nikada nismo imali priliku da igramo sa njima, a volio bih da odigramo".

Četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe idu u osminu finala.

"Na EP ne idemo sa bijelom zastavom, i do sada samo pokazali da možemo da igramo sa jakim ekipama. Dobijali smo i neke velike reprezentacije, kao što su Poljska, Holandija, Španija. Možemo mi da igramo sa svakim, a za početak ćemo probati da prođemo grupu, a dosta će zavisiti i od žrijeba. Imamo vremena da se spremimo do septembra, nadam se da će svi igrači završiti sezone kako treba, da će svi biti zdravi, i da ćemo potpuno spremni otići tamo", rekao je Ćulafić.

Nadam se da će sada da živne odbojka kod nas

Pošto je želio da bude uz porodicu, Ćulafić kaže da nije uzimao u obzir ni mogućnost da odigra polusezonu u nekom domaćem klubu. Međutim, raduje ga „buđenje” domaće klupske scene, jer su Jedinstvo, Budva i Budućnost ove sezone dovodili igrače kao nikad u posljednjih nekoliko godina.

"Super je stvar za našu odbojku što se klubovi pojačavaju. Nadam se da će nakon plasmana na EP malo da živne što se tiče odbojke u Crnoj Gori generalno. Ove sezone je krenulo nešto da se dešava, nadam se da će doći do ekspanzije odbojke. Vidim da se i Budva trudi da omogući momcima da imaju sve što im je potrebno, da to bude prava priča. Mi smo reprezentacija koja ima ligu, a kao da je nema, sa pet klubova, od čega dva nisu na adekvatnom nivou, imamo malu bazu igrača. Zbog svega toga, iako je proširen broj učesnika EP na 24, naš plasman, neću da kažem da je nevjerovatan, jer imamo kvalitet, ali je, svakako vrijedan hvale", zaključio je Ćulafić.

Bonus video: