Renesansa crnogorskog boksa mogla bi da krene iz Budve

„Gojković i Liješević dokazali su veliki talenat, koji će, nadam se, to potvrditi i kao seniori“, kazao je Ružić
610 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Ružić i Bojana Gojković, Foto: Eubcboxing.org
Nikola Ružić i Bojana Gojković, Foto: Eubcboxing.org

Bokseri Budve žele da povrate slavu crnogorskog boksa i osvajaju medalje na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima ne samo u mlađim kategorijama već i u konkurenciji seniora, rekao je trener budvanskog kluba Nikola Ružić.

On je u intervju agenciji MINA kazao da su Bojana Gojković i Petar Liješević to potvrdili i najavili svijetlu budućnost crnogorsklog boksa.

„Gojković i Liješević dokazali su veliki talenat, koji će, nadam se, to potvrditi i kao seniori“, kazao je Ružić.

On je naglasio da je 2018. bila istorijska godina budvanskog kluba ne samo zbog zlatne medalje Bojane Gojković.

„Moramo istaći i Petra Liješevića, ne samo zbog medalje, već i načina na koji došao do bronze. Uspješnu godinu imala je i Tamara Radunović, zvanično peta seniorka u Evropi, u svojoj kategoriji“, kazao je Ružić.

On je naglasio da su budvanski bokseri učestvovali na mnogo međunarodnih turnira i da su oni doprinijeli sticanju iskustva, koje im je ranije mnogo nedostajalo.

„Značajno je bilo i učešće na zajedničkikm pripremama sa drugim reprezentacijama. Odradili smo po ciklus sa selekcijom Moskovske oblasti i prvom reprezentacijom Rusije. Naši bokseri bili su na pripremama u Italiji i Hrvatskoj. To međunarodno iskustvo mnogo doprinosi uspjehu na međunarodnoj sceni“, rekao je Ružić.

On je kazao da će sa istim intenzitetom nastaviti sa radom i u 2019, podsjećajući da njegovi takmičari nijesu imali pauze ni za praznike.

„Nijesmo dozvolili da se bokseri opuste i žive od prošlosti. Medalje su iza nas i treba gledati na budućnost. Cilj je, ne samo da ponovimo, već i da unaprijedimo rezultate u ovoj godini“, kazao je Ružić.

On je naglasio da su stvaranje dobrog boksera potrebna dva olimpijska ciklusa.

„Potreban je dug trenažan proces. Trener sam u klubu od 2010. godine i sav dugogodišnji rad tek sada daje rezultat, odnosno rezultatski se materijalizuje. Trenutno sam sam jedini trener u klubu, godinama je uz mene bio Ukrajinac Vladimir Šaraburin. Želimo da angažujemo trenera, pregovaramo sa nekoliko stručnjaka iz Rusije, ali još nema konkretnog dogovora“, kazao je Ružić.

On je naglasio da budvanski klub nijesu samo Radunović, Gojković i Liješević, već da ima još boraca koji će uskoro zablistati na međunarodnoj sceni.

„Imamo perspektivnu generaciju. Školarac Pavle Božović sa 14 godina ima dva Evropska prvenstva i preko 30 odboksovanih mečeva. To je možda i najveće iskustvo koje ima bokser u tom uzastu u regionu. Tu su i Miloš Krasnići, Nikola Radenović i senior Petar Marčić. Ima još nekoliko perspektivnih za koje će se tek čuti“, kazao je Ružić.

On je istakao da se posebno raduje činjenicvi da se gotovo svakodnevno u BK Budva upisuju novi članovi.

„Sa njima radimo u odvojenim terminima. Nadam se da ćemo do sljedeće godine izvesti pet do deset boksera i sa njima početi da radimo na ozbiljnijem nivou. Mi smo primjer da se može i u boksu napraviti rezultat, ali zato treba veliki rad i dobra organizacija“, kazao je Ružić.

Ružić je istakao da je 2019. godina izuzetno izazovna sa dosta takmičenja.

„Gojković brani evropsko zlato, učestvovaćemo i šampionatu Evrope za mlade u Bugarskoj. Radunović je osvajanjem petog mjesta na EP izborila nastup na Evropskim igrama u Minsku. Nju čeka ove godine i SP u Rusiji. Ovo je važna godina, jer je realno da Gojković ponovo ostvari ozbiljan rezultat. Mnogo očekujem i od Radunović, jer je najbliža da se plasira na Igre u Tokiju“, kazao je Ružić.

On je naglasio da za rezultate budvanskih boksera najviše zasluga ima predsjednik kluba Aleksandar Klemenko.

„Mnogo je doprinio da klub organizujemo na pravi način i dovedemo ga na mjesto gdje je sada“, kazao je Ružić.

Bonus video: