Marina Raković: Put do Tokija je težak, ali je moguć

"Put do olimpijske vize je težak, ali nije i neostvarljiv. Očekujem da već narednog mjeseca, nakon što se uračunaju bodovi iz Dubaija, značajno popravim plasman na rang listi", kazala je Raković
275 pregleda 0 komentar(a)
Marina Raković
Marina Raković

Medalja sa Premijer lige u Dubajiu potvrda je kvaliteta i povratka na najveću svjetsku scenu, kazala je crnogorska karate reprezentativka Marina Raković.

Članica Omladinca osvojila je u Dubaiju bronzanu medalju, a u odlučujućem meču za treće mjesto pobijdila je nekadašnju evropsku i svjetsku šampionku, Austrijanku Alisu Bušinger 2:0.

Ona je na startu takmičenja u kategoriji do 68 kilograma pobijedila Šveđanku Lizu Rasmunesen 8:3, u drugom kolu je zahvaljujući prvom osvojenom poenu eliminisala Švajcarkinju Elenu Kirići (2:2), a u trećem Belgijanku Lanu Debati 4:0.

U meču za polufinale poražena je od Egipćanke Ferial Abdelaziz 3:0.

Plasmanom u finale povukla je Raković u repesaž, gdje je slavila protiv Tanje Rodrigez iz Dominikanske Republike 1:0 i izborila meč za medalju.

Raković je podsjetila da su u njenoj kategoriji bile prijavljene 53 takmičarke.

"Žrijeb mi nije bio naklonjen. U mojoj grupi bila je zvanična evropska prvakinja i vodeća na svjetskoj rang listi. Žao mi je što nijesam dobila i Egipćanku, bila sam spremna, ali sam taktički pogriješila. Ispravila sam se u repesažu i izborila meč za medalju. Drago mi je što sam se revanširala i Alisi Bušinger za poraz u meču za finale na Svjetskom prvenstvu u Lincu", kazala je Raković na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da je dokazala sebi da je u samom svjetskom vrhu i da može i protiv najboljih.

"Meni mnogo znači medalja, posebno poslije prošlogodišnjih rezultata. Ne želim da se opterećujem rezultatima. Lige će mi poslužiti da se potpuno oporavim i odradim što više mečeva, ali daću sve od sebe da na svakoj dođem do medalje. Cilj mi je EP u Gvadalahari i sve je njemu podređeno", kazala je Raković.

Ona je istakla da je velika stvar što je u Dubaiju dobila takmičarke od kojih je prošle godine gubila.

"Put do olimpijske vize je težak, ali nije i neostvarljiv. Očekujem da već narednog mjeseca, nakon što se uračunaju bodovi iz Dubaija, značajno popravim plasman na rang listi", kazala je Raković.

Ona se zahvalila svom klubu i treneru Žarku Raković, Karate savezu, Crnogorskom olimpijskom komitetu i Ministarstvu sporta, navodeći a medalju posvećuje nedavno preminulom djedu.

Predsjednik Karate saveza, Ivan Krstajić kazao je da bronzana medalja iz Dubaija ima zlatni sjaj.

"To je još jedan u nizu dobrih rezultata ove godine. Značajno takmičenje zbog bodovanja za Olimpijske i Evropske igre. Bitno da imamo kontinuitet u rezultatima. Raduju me i rezultati seniora, ostvareni u tako jakoj konkurenciji. Premijer lige nas najviše koštaju u kalendaru i bez pomoći Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta ne bi mogli da obezbijedimo sredstva za učešće na tim takmičenjima", kazao je Krstajić.

Bonus video: