NASTAVAK DŽUDO POLEMIKA

Bečanović: Samovolja ministra Janovića

"Ne sumnjam u odluku suda. Smatram da ne postoji ni jedan odsto šansi da smo pogriješili. Donijeta je odluka o brisanju na akt koji je bio u pripremi usaglašavanja. Krajnji rok je bio 15. mart", rekao je Bečanović
1969 pregleda 19 komentar(a)
Dragomir Bečanović, Foto: Filip Roganović
Dragomir Bečanović, Foto: Filip Roganović

Odluka o brisanju Džudo saveza Crne Gore (DŽSCG) iz registra sportskih organizacija predstavlja samovolju ministra sporta Nikole Janovića i jasnu namjeru da zloupotrebljavajući zakonom propisana ovlašćenja vrši pravno nasilje, ocijenio je predsjednik te asocijacija Dragomir Bečanović.

On je naglasio da je Džudo savez jedan od najtrofejnijih i najbolje organizovanih crnogorskih sportova, navodeći da to najbolje potvrđuje Crnogorski olimpijski komitet i svrstavanje u prvu kategoriju.

"DŽSCG je u zakonom propisanom roku, do 15. januara 2019. godine dostavio predlog statuta i svu potrebnu dokumenatciju. Bili smo spremni za saradnju i u neposrednoj komunikaciji sa Ministarstvom radili smo na usaglađavanju statuta. Dostavili smo ga uz napomenu da ukoliko nešto bude sporno da smo spremni da korigujemo", rekao je Bečanović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su umjesto saglasnosti od Minstarstva sporta dobili rješenje o brisanju iz registra sportskih organizacija.

"Izbrisani smo jer nijesmo podnijeli zahtjev, iako smo to uradili. Nijesmo prijavili dokumentaciju, iako smo je priložili. Nijesmo sarađivali u postupku usaglašavanja statuta, što je flagrantna neistina", rekao je Bečanović.

On je podsjetio da je Džudo savez već jednom dobio presudu pred Upravnim sudom protiv Ministarstva sporta i da vjeruje da će to ponovo uraditi.

"Sigurni smo da će i ovog puta Upravni sud donijeti odluku zasnovanu na zakonu. Partneri ministra Nikole Janovića u diskreditaciji i uništavanju džudo saveza su neki od klubova na čiji smo nezakonit rad duže vrijeme ukazivali. Prije svega mislim na Milenijum, koji je dobijena sredstva od ministarstva sporta nije trošio na program njihove najbolje takmičarke Ivane šunjević", rekao je Bečanović.

On je naglasio da odluka o brisanju nije pravosnažna, navodeći da je Džudo savez tužbu uputio Upravnom sudu.

"Ne sumnjam u odluku suda. Smatram da ne postoji ni jedan odsto šansi da smo pogriješili. Donijeta je odluka o brisanju na akt koji je bio u pripremi usaglašavanja. Krajnji rok je bio 15. mart", rekao je Bečanović.

Nacionalni trener Rajko Mrvaljević kazao je da Crna Gora ima jednu od najtalentovanijih generacija, posebno ističići braću Gardašević i Danila Pantića.

"Nijesam sudija da odlučujem ko je u pravu – ministarstvo ili džudo savez, Upravni sud će odlučiti. Jedini su oštećeni reprezentativci, I kojima je jedina želja norma. Apelujem na ministra Nikolu Janovića da džudo vrati onamo gdje pripada i da se momcima omogući da rade, svima onima koji poštuju nacionalnog trenera, savez i kodeks", rekao je Mrvaljević.

On je osporio broj klubova koji su poslali podršku Janoviću, navodeći da je taj broj značajno manji i da su falcifikovani pečati i potpisi nekih klubova.

Član Upravnog odbora Jovica Rečević pozvao je Janovića da zakaže sastanak i u neposrednoj konunikaciji prevaziđu nesuglasice.

"U nama ih nema, da čujemo i ministarstvo. Da se ne bavim prepiskama, već da to neposredno riješimo. Sve u interesu sportista", kazao je Rečević.