Svi naši atletičari dobijali su mnogo više od onoga što im pripada

UO ASCG navodi da je Darko Pešić u prošloj godini po tablicama IAAF-a bio četvrti na rang listi crnogorskih atletičara - prva je bila Marija Vuković, drugi je bio Danijel Furtula, treći je Tomaš Đurović
1090 pregleda 3 komentar(a)
ASCG
ASCG

"Atletski savez Crne Gore iz medija je saznao da atletičar Darko Pešić prestaje da se bavi atletikom. Smatramo da je on trebalo prvo da obavjesti svoj matični klub, da obavi razgovor sa predstavnicima Atletskog saveza Crne Gore, pa tek da onda donese odluku i oglasi se u sredstvima javnog informisanja”, navodi se u saopštenju UO ASCG povodom odluke Darka Pešića da napusti atletiku.

“U čemu je problem ili ljutnja ili ijed ili nezadovoljstvo gospodina Darka Pešića mi ne znamo, znamo samo da je sve što je tražio od ASCG, ne ove godine, nego svih godina od kad je u atletici dobio, ne on nego svi atletičari stipendisti saveza o čemu postoji precizna dokumentacija u ASCG po svim stavkama”, stoji u saopštenju.

UO ASCG navodi da je Darko Pešić u prošloj godini po tablicama IAAF-a bio četvrti na rang listi crnogorskih atletičara - prva je bila Marija Vuković, drugi je bio Danijel Furtula, treći je Tomaš Đurović.

“Za realizaciju programa u 2018. i 2017.godini Pešić je dobio najviše sredstava od svih crnogorskih atletičara. Darko Pešić i Marija Vuković imali su najveću stipendiju u Savezu od po 600 eura na mjesečnom nivou, a svi ostali su imali manje iako su neki bili bolji po rezultatima od njega, ali ih je Olimpijski komitet kompenzirao svojim stipendijama, što smo mi imali u vidu i tažili modus da sve naše najbolje atletičare, među kojima je naravno i on, ispratimo na najkvalitetniji način. Smatramo da smo to uradili profesionalno i da su nas svi i atletičari i klubovi i poštovaoci atletike uvažavali svih ovih godina o čemu svjedoče mnogobrojna priznanja na nivou Crne Gore i sa nivoa Balkanske, Evropske i Svjetske atletske asocijacije”.

ASCG ističe da nijedan od klubova za sve ovo vrijeme nije dao bilo kakvu primjedbu na finasiranje njihovih atletičara-stipendista”.

“Najbolji pokazatelj funkcionisanja Saveza i rad njegovih celnih ljudi pokazali su klubovi jednoglasnom podrskom na Izbornoj Skupštini -decembra 2018. godine novom rukovostu ASCG. Rad Atletskog saveza Crne Gore visoko je cijenjen od svih relevatnih sportskih institucija kako u zemlji tako u inostranstvu”.

Rukovodstvo Saveza smatra da “niko bez argumenata nema pravo da atakuje na ono što je urađeno u atletskom sportu u predhodnom periodu”.

“Naprotiv od anonimusa, od ničega, stvorili smo svjetske prvake u atletskom sportu. Dobro to zna crnogorska javnost, i mediji su na vrlo korektan način to pratili. Smatramo da se nezadovoljstva sitnija ili krupnija mogu riješiti među nama, a ne preko sredstava javnog informisanja i ne obmanama i lažima da je neko dobijao mrvice od ASCG. Svi naši atletičari dobijali su mnogo više od onoga što im pripada”.

Atletika je, navodi ASCG, amaterski sport, a ASCG ističe da “pomaže najbolje atletičare vodeći računa da racionalno koristimo sredstva države preko Ministarstva sporta i mladih, na najkvalitetniji, najoptimalniji i najracionalniji način”.

“Zato nikada nećemo dozvoliti da neko urušava ono što se radi javno, transpstentno i kvalitetno. Nastavićemo i dalje da poštujući Zakon o sportu, dobijena sredstva od Ministarstva sporta i mladih, kao i do sada, namjenski trošimo na naše najbolje sportiste i ostale programske aktivnosti, pokušavajući da servisiramo sve njihove potrebe kako bi na najbolji način predstavljali našu državu u svijetu", stoji u saopštenju.

ASCG ističe da ovim saopštenjem zaključuje bilo kakvu drugu komunikaciju putem medija sa atletičarem Darkom Pešićem, koga “još jednom poziva da svoje nezadovoljstvo iskaže u razgovoru sa rukovodstvom Saveza”.

Bonus video: