Bunt u ringu, selektor Drašković: Našem boksu fali samo prava uprava

Dvije trećine klubova, selektor i reprezentativci insistiraju na smjeni aktuelnog rukovodstva Bokserskog saveza, koje predvodi Blažo Šaranović
974 pregleda 2 komentar(a)
Drašković je na pripremama u Budvi imao plejadu sjajnih talenata, Foto: BK Budva
Drašković je na pripremama u Budvi imao plejadu sjajnih talenata, Foto: BK Budva

Nakon što se oglušio o prvi, dvije trećine klubova uputilo je drugi zahtjev Upravnom odboru Bokserskog saveza za sazivanje Skupštine na kojoj bi se zahtijevala ostavka rukovodstva.

Pozivu da se zakaže Skupština i razriješi sadašnji saziv UO, pridružili su se reprezentativci i selektor Boško Drašković.

Bokserski radnici smatraju da je nerad rukovodstva umnogome doprinio da talentovana plejada sjajnih mladih boksera ne dobije podršku kakvu zaslužuje od države, jer prema kategorizaciji je olimpijski boks svrstan u drugu kvalitativnu kategoriju.

- Prvi zahtjev za sazivanjem Skupštine UO je odbio navodeći nekakve administrativne razloge, ali je cilj u stvari ‘kupovina’ vremena i pokušaji da se političkim i finansijskim pritiscima utiče na odustajanje nekih od klubova potpisnika inicijative za smjenu UO. Ako se izuzme društveni status i stvar lične promocije ne razumijem zašto će predsjedniku Saveza Blažu Šaranoviću i ta funkcija, pošto je direktor Uprave za imovinu i predsjednik fudbalskog kluba Iskra - navodi Boško Drašković.

- Ne odaziva se na pozive da prisustvuje mečevima boksera, a brojni podaci govore u prilog činjenici da je sadašnja uprava neaktivna i nezaintersovana. Da je drugačije, ne bi se desili slučajevi da se prilikom kategorizacije prijavi svega polovina rezultata, a da se najbolja seniorka, 23-godišnja Tamara Radunović prijavi od strane Saveza Crnogorskom olimpijskom komitetu u kategoriji za izbor mladih sportista, iako je ona seniorka, i to peta na Evropskom prvenstvu, na kojem je izgubila samo od aktuelne svjetske i evropske pobjednice. Tamara Radunović je čak izborila plasman na Evropske igre u Minsku. Nije se smjelo prilikom kategorizacije zaboraviti da je ovaj Savez bio i baza iz koje su krenuli ti sjajni uspjesi u profi-ringu - četiri borbe za titulu svjetskog prvaka i jedna velika kruna - objasnio je selektor Drašković.

Nakon petogodišnjeg pada crnogorskog amaterskog boksa, evropska bronza juniora BK Podgorica Milovana-Miće Sekulovića bila je svjetlost koja je označila kraj tame u tunelu.

- Uslijedili su nevjerovatni rezultati boksera Budve, Bojana Gojković je u prvoj juniorskoj godini dominantno osvojila evropsko zlato a Petar Liješević bronzu... - nastavlja Drašković.

- O pobjedama na turnirima A kategorije u Kupu nacija da i ne govorimo. Imamo sjajnu generaciju i legitiman je poziv da napokon dobijemo Upravni odbor koji će omogućiti dalji napredak, jer ne smijemo da izgubimo još jednu sjajnu generaciju. Sadašnji UO omogućavao je sezonu od marta do jula, dok ima novca iz budžeta MInistarstva sporta, a onda posuđivanje za važna takmičenja. Nerijetko se bokseri spreme, skidaju kilograme i ne pođu na takmičenje zbog nedostatka novca. UO je i lažno prikazao prošle godine da se ne duguje, a od ovogodišnjeg budžeta zadužili su 20.000 eura. Ovaj UO čeka na novac države da bi donijela kalendar takmičenja, a nema ni Prvenstva Crne Gore. Drugi savezi su godinama dobijali manje, a zahvaljujući agilnoj upravi uspijevali da ispoštuju neuporedivo zahtjevnije kalendare. Nama samo trebaju takvi rukovodioci - naglasio je Drašković.

Bojana je potencijal za olimpijsku pobjedu

“Zakažite hitnu Skupštinu da bokseri ne ispaštaju i da se pogledamo u oči, kako dolikuje bokserima”, piše u saopštenju klubova UO.

- U ovom sazivu UO nema sportiste, iako je to zakonska odredba. Želimo da oni koji ustaju prije zore da bi trenirali prije škole, koji primaju i stoički podnose udarce za rezultate za državni ponos, dobiju i zaslužena priznanja i uslove. Nedopustivo je da niko nije pošao ni na kongres Evropske bokserske konfederacije. Naš boks ima nevjerovatne talente, a Bojana Gojković i potencijal za olimpijsku pobjedu, što prevazilazi čak i ingerencije Saveza i njen napredak treba da bude državni cilj. Savez nije uradio ništa ni u pomoći za tri najstarija kluba, Budućnost, Sutjesku i Mornar, koji se nisu registrovali prema novom Zakonu - istakao je Boško Drašković.

Bonus video: