Lakše je pričati, baviti se politikom, nego trenirati tri puta dnevno: Dok traje „rat”, ispaštaju takmičari

Ministarstvo sporta je prije tri dana objavilo da za džudo nije opredijeljen ni cent iz rekordnog budžeta za sport u ovoj godini, pošto je mjesec ranije donijelo odluku da se Džudo savez izbriše iz Registra sportskih organizacija, jer njegovi čelnici nisu uskladili rad organizacije i opšte akte sa Zakonom o sportu
2358 pregleda 16 komentar(a)
Danilo Pantić je nakon četiri mjeseca pauze prijavljen za gran-pri u Maroku, koji počinje sjutra, Foto: Ijf.org
Danilo Pantić je nakon četiri mjeseca pauze prijavljen za gran-pri u Maroku, koji počinje sjutra, Foto: Ijf.org

Titule svjetskog prvaka i viceprvaka, medalje na najprestižnijim turnirima trasirale su prestižnom olimpijskom sportu - džudou, posebno mjesto u crnogorskoj sportskoj porodici.

Džudo u Crnoj Gori ima brojne klubove, ali i veliku bazu talentovanih članova. Ipak, od 8. februara Crna Gora zvanično nema Džudo savez, a od ponedjeljka ni budžet za taj sport.

Ministarstvo sporta je prije tri dana objavilo da za džudo nije opredijeljen ni cent iz rekordnog budžeta za sport u ovoj godini, pošto je mjesec ranije donijelo odluku da se Džudo savez izbriše iz Registra sportskih organizacija, jer njegovi čelnici nisu uskladili rad organizacije i opšte akte sa Zakonom o sportu.

U Džudo savezu smatraju da su odluke Ministarstva nezakonite.

A gdje su tu takmičari? Šta je sa njima?

Prema odluci Crnogorskog olimpijskog komiteta Danilo Pantići Nikola Gardašević su stipendisti za OI u Tokiju 2020, ali su im potrebna međunarodna takmičenja kako bi skupili bodove za Olimpijske igre.

- Nadamo se da će problemi biti riješeni uskoro. Što prije to bolje. Nikada me politika nije zanimala. Ja sam takmičar i potreban mi je mir, uslovi za dobar trening, pripreme i takmičenja na kojima bih dokazao talenat i da crnogorski sport predstavim u najboljem svijetlu. Sigurno je lakše pričati, baviti se politikom, nego trenirati i po tri puta dnevno... Za mene, stanje nije dobro, jer nisam imao takmičenje već četiri mjeseca. I dok moji konkurenti podižu formu i ubiraju OI bodove, ja ih gledam na televiziji - priča Danilo Pantić.

- Od posljednjeg nastupa na gran-priju u Uzbekistanu, kada sam osvojio peto mjesto, prošlo je četiri mjeseca! Sve to vrijeme sam vrijedno radio, prošao bazične pripreme, ali takmičenja su nešto sasvim drugo. Koristim ovaj period da treniram, učim, ne gubim volju i nadam se uskoro boljem stanju u našem sportu, Savezu i klubu. Trudiću se koliko je moguće da opet napravim istorijski rezultat - naglasio je Pantić, koji iza sebe ima titulu juniorskog prvaka Evrope.

On je, prema sajtu Svjetske federacije zajedno sa braćom Nikolom i Nebojšom Gardaševićem prijavljen za gran-pri u Maroku predstojećeg vikenda. Gardaševići u ovom momentu smatraju da nemaju mogućnosti za valjan komentar na svu situaciju koja prati crnogorski džudo.

Brzom rješenju problema, međutim, nadaju se braća Gušići, Nikola i Marko.

- Treniramo vrijedno svakog dana, i čekamo da nam se ukaže šansa da izađemo na tatami. Uslovi i treninzi koje u Akademiku vodi Dragan Šćepanović su sjajni, a sigurni sam da će uprava Akademika na čelu sa predsjednikom Draganom Blagojevićem i direktorom Milentijem Doderovićem uraditi sve da nam omoguće da pravimo vrhunske rezultate za klub i državu. Nemamo prava da se bavimo politikom Saveza, takmičari smo i treba da smo fokusirani na treninge i takmičenja. Nadamo se da će se situacija brzo riješiti, jer na to čekamo dvije godine. Treba nam kontinuitet u nastupima kako bi dobili šansu da se plasiramo za OI u Tokiju. Moj brat i ja to zaslužujemo, jer on je aktuelni polufinalista seniorskog Evropskog prvenstva i to je dostigao kao junior, a ja sam na posjednjem gran-priju na kojem sam nastupio još u Antaliji, bio peti. Nije bilo u redu da na Svjetsko prvenstvo ne nastupimo o trošku Saveza, već da nam prijatelji sponzorišu učešće. Naša mjesta nezasluženo su data drugima - naglasio je Nikola Gušić.

Gušići nisu nastupili na posljednjem državnom prvenstvu.

- Stav Akademika je bio da se ne učestvuje, jer naš klub poštuje preporuke Ministarstva sporta - objasnili su Gušići.

Bonus video: