Ministarstvo sporta: Problemi u džudo sportu postoje samo u glavama "boraca" za materijalnu dobit

"Lični interesi pojedinih rukovodstava sportskih saveza su na ovaj način ogoljeni, što se u konkretnom slučaju vidi i kroz medijski lascivna saopštenja pojedinaca koji čak ne prezaju ni od toga da se lažno predstavljaju kao Džudo savez“, navodi se u saopštenju
2601 pregleda 9 komentar(a)
Nastavljene džudo polemike, Foto: AP
Nastavljene džudo polemike, Foto: AP

Nakon nekoliko saopštenja iz Džudo saveza Crne Gore, oglasilo se Ministarstvo sporta i mladih, koje je tu asocijaciju izbrisalo iz registra sportskih organizacija, jer nije uskladilo statut sa Zakonom o sportu.

„Ustavom Crne Gore zagarantovana je sloboda udruživanja. Upis određenih udruženja odnosno organizacija kod nadležnog organa regulisan je posebnim propisima za tu oblast.

Organizacije koje ne poštuju način upisa propisan posebnim zakonima, tačnije, ne poštuju zakone ove države, pravni poredak ne prepoznaje“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju stoji da se „u cilju uređenja sportske oblasti, te potrebe za izgradnjom demokratskih pravila u organima sportskih organizacija, novim Zakonom o sportu ukidaju 'faraonski' statuti i omogućava jednakost u odlučivanju svih klubova koji trebaju da rade za dobrobit sporta i sportista.

Lični interesi pojedinih rukovodstava sportskih saveza su na ovaj način ogoljeni, što se u konkretnom slučaju vidi i kroz medijski lascivna saopštenja pojedinaca koji čak ne prezaju ni od toga da se lažno predstavljaju kao Džudo savez“.

„Kako Ministarstvo sporta i mladih radi isključivo u interesu sporta i sportista, potvrda poštovanja zakona stiže i sa međunarodnih adresa. Nijesu urodili plodom ni pritisci dojučerašnjih čelnika Džudo saveza koji, uz logistiku svojih medijskih sportskih medijatora, pokušavaju obmanuti crnogorsku javnost, kako sportsku tako i laičku“, navodi se u saopštenju.

„Ministarstvo sporta i mladih je, u saradnji sa Međunarodnom džudo federacijom, omogućilo crnogorskim džudistima prijavu na međunarodna takmičenja, što jasno dokazuje da se pojedincima neće dozvoliti da drže hipoteku nad džudoom u našoj državi.

Rad Ministarstva je transparentan, nema osnivanja sportskih organizacija 'pod okriljem noći' ali ima poštovanja Ustava i zakona ove države.

Nećemo dozvoliti da pritisci, obmane i borba za lični interes koji je prilično materijalizovan kada je sport u pitanju, stvara lažnu sliku nepostojećih problema, jer problemi postoje jedino u glavama 'boraca' za materijalnu dobit koju su ostvarivali godinama preko sportskih organizacija i preko leđa naših sportista i njihovih rezultata“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: