Problemi u boksu: Savez bježi od odgovornosti i gomila dugovanja

Dvije trećine klubova iz Bokserskog saveza dva puta je iniciralo Skupštinu Saveza sa glasanjem o povjerenju sadašnjem rukovodstvu, koje optužuju za nerad i nemogućnost da isprate potrebe supertalentovane generacije
1507 pregleda 1 komentar(a)
Bokserska reprezentacija Crne Gore, Foto: Privatna arhiva
Bokserska reprezentacija Crne Gore, Foto: Privatna arhiva

Bokserska reprezentacija i sportski radnici u tom sportu apelovali su na nadležne državne organe da se uključe u rješavanje problema, koje je izazvalo aktuelno rukovodstvo na čelu sa Blažom Šaranovićem.

Dvije trećine klubova iz Bokserskog saveza dva puta je iniciralo Skupštinu Saveza sa glasanjem o povjerenju sadašnjem rukovodstvu, koje optužuju za nerad i nemogućnost da isprate potrebe supertalentovane generacije.

- Umjesto da zakažu Skupštinu, čelnici rade na terenu, ali ne u korist boksa već pritiscima i dijeljenjem novca opredijeljenog za boks, stipendijama onima koji ne zaslužuju, pokušavaju da dobiju na vremenu i sačuvaju još jednu od brojnih fotelja. Poručujemo im, zakažite Skupštinu i dozvolite sjajnoj generaciji da izbjegne propast, što je nemoguće uz vašu nestručnust i neaktivnost. Ova uprava je uspjela što nije nikome u 65 godina BSCG, jer prošle godine prvi put nije održano državno prvenstvo, a nije ni ove, iako je Savez poslao dopis da će biti 1. i 2. marta u Podgorici, a da će klubovi o detaljima biti naknadno obaviješteni - kazao je selektor bokserske reprezentacije Crne Gore Boško Drašković.

On i klubovi iz kojih su svi repezentativci uzalud traže Skupštinu za rješenje nagomilanih problema, a Drašković o detaljima državnog prvenstva nije dobio obavještenja BSCG.

- Nije niko, ali zahvaljujući lažnim telefonskim brojevima koje je predsjednik prijavljivao prilikom zaduživanja, te podatku da su u kancelariji BSCG zbog neplaćanja isključeni telefon i električna energija, dobijamo dopise o utužbenim nalozima za dugove koje je Šaranović gomilao i bojimo se i dalje gomila tokom mandata. Začuđujuće je da je i DOO ‘Čelebić city’ poslao utužbeni nalog Savezu na 4.248,40 eura, iako je sa predsjednikom BSCG Šaranovićem, kao direktorom Direkcija za imovinu potpisivao ugovore, o čemu ovih dana pišu mediji a MANS je podnio i krivičnu prijavu. Ako se tome dodaju neisplaćenih osam stipendija prema programu Ministarstva sporta, za koje je ono uplatilo novac, te dugovanja klubovima, hotelima i dugovanja za plate, dolazi se do najmanje 25.000 eura, i to iz prošle godine. Bojimo se da će od ovogodišnjeg budžeta planiranog od Ministarstva sporta polovina novca otići na dugovanja iz prethodnih obrčunskih perioda - priča Drašković, koji je “Vijestima” dostavio neke od opomena pred utuženje.

Ministarstvo sporta je za ovu sezonu BSCG opredijelilo 75.000 eura, 10 hiljada više u odnosu na prethodnu.

- To je procentualno manje od svih saveza, iako smo imali izuzetne rezultate. Ali, i to je začuđujuće visok iznos ako se ima u vidu činjenica da ova uprava nije prijavila brojne naše rezultate, da je izostavila veliki broj medalja koje bi uticale na bolju kategorizaciju, a uz to Savez nije sproveo u djelo veliki broj projekata na osnovu kojih je dobio novac u prethodne dvije godine. Riječ je o projektima poput regionalne lige, lige za mlade, kandidatura Evropskog prvenstva za mlade, a čak ni Prvenstvo Crne Gore nije održano. Vjerujemo da će Ministarstvo sporta naći neki model da se sportski savezi, poput našeg dovedu u red - kazao je selektor Drašković.

Direktor Matović samovoljno preuzeo i posao selektora

Naša reprezentacija je trenutno u BIjeljini, gdje je očekuje 12 pripreminih borbi protiv sekekcije Republike Srpske.

- Bez novca od Saveza smo otputovali i moramo se snalaziti. Naša reprezentacija nije dobila ni poziv za sjajnu manifestaciju Ministarstva, “Dan reprezentacije”, ali smo se pojavili zahvaljujući objavi u medijima. Tamo smo, gle čuda, upoznati da je direktor BSCG Zdravko Matović dao sebi za pravo da bude selektor i da on određuje boksere koji će naš sport predstavljati na “Danu reprezentacije”. Incident je umalo izbjegnut zbog njegovog ponašanja, a zaobilaze nas i naša prava i pitamo se kako uopšte pristupiti novcu za potrebe selekcije, iako ga je Minsitarstvo za to izdvojilo - zaključio je Drašković.

Bonus video: