Završeno Match Race jedriličarsko takmičenje

Osam timova koji su se takmičili ovog vikenda u akvatoriju Tivatskog zaliva su u prvih stotinu na Svjetskoj rang listi jedriličarskih utrka
294 pregleda 0 komentar(a)
Bernaz pobjednik, Foto: Porto Montenegro
Bernaz pobjednik, Foto: Porto Montenegro

Pobjednik druge etape Evropskog šampionata u dvobojskom jedrenju Match Race akoja je priređena minulog vikenda u Tivtu u organizaciji Porto Montenegro Jahting kluba, je francuski tim J2B sa skiperom Jean-Baptiste Bernazom. Drugo mjesto osvojio je Ettore Botticini, CNVA Sailing Team iz Italije.

„Uspjeh nam je najveći izazov u ovoj etapi regate i Match race jeste moj novi omiljeni format regate. Prvi put jedrim u akvatorijumu Boke Kotorske: sjajno vrijeme uz sjajan vjetar. Organizacija regate je na visokom nivou,“ istakao je francuski jedričar Jean-Baptiste Bernaz, pobjednik druge etape Match Race-a u Tivtu.

Evropski Match Race Tour, koji se sastoji od sedam stanica i velikog finala, novi je Match Race format kreiran u cilju promocije dvobojskog jedrenja, i afirmaciji jedriličara mlađih generacija, kako bi se međusobno takmičili i napredovali u svjetskom rangu.

„Porto Montenegro Jahting klub ima sve neophodne tehničke, prostorne i kadrovske potencijale i usješno ih koristi, kada je u pitanju rganizacija svjetskih regata. Druga etapa evropskog Match Race-a okupila je 10 jedriličarskih timova, iz sedam zemalja, a svi oni nose sjajne utiske i raduju se učešću i naredne godine,“ istakao je Neven Baran, koosnivač Evropskog Match Race-a.

Osam timova koji su se takmičili ovog vikenda u akvatoriju Tivatskog zaliva su u prvih stotinu na Svjetskoj rang listi jedriličarskih utrka. Ettore Botticini iz Italije je 4. na svijetu, Mati Sepp iz Estonije zauzima 6. mjesto, a Dejan Presen iz Slovenije 14. mjesto. Na ovom regatnom takmičenju učestvovali su timovi iz Australije, Francuske, Švajcarske, Poljske, Hrvatske.

Nakon ove regate, Tivtu za nekoliko dana predstoji prava poslastica za ljubitelje jedrenja jer će ovaj grad i marina Porto Montenegro od 10. do 14. aprila biti domaćini jedne o trka RC 44 kupa – prestižnog međunarodnoj jedriličarskog takmičenja, koje se vozi na posebnim regatnim jedrilicama klase RC44.

Jedrilice RC44 čiji je idejni tvorac čuveni jedriličar, pobjednik America`s Cup-a Russel Couts su lagane konstrukcije, izrađene u cijelosti od karbonskih karbona, sa snažnom konstrukcijom jedara, koja su predviđena za snažne vjetrove.

U Crnoj Gori inače, postoji samo jedan ovakav „trkački bolid pod jedrima“- jedrilica klase RC44 „Black Mystery“, a sa kojom su skiper Aleksandar Keković i njegova posada iz Herceg Novog, proteklih par godina bili gotovo nepobjedivi na skoro svim regatama u regionu.

Na listi takmičara predstojeće regate početkom aprila u Boki su i pobjednik utrke za 2018. godinu Nic Poons, svjetski šampion Vladimir Prosikhin, Torbjorn Tornkvist iz Artemis Racing-a, Igor Lah iz ekipe CEEREF, John Bassadone iz ekipe Peninsula Petroleum, reprezentativci Bronenosec jedriličarskog tima, Vladimir Liubomirov i Kirill Frolov, i Hugues Lepic iz Aleph Racing-a.

Na regatu stiže i sam Russell Coutts, jedan od dizajnera jedrilica RC44, a regati će se ove sezone pridružiti novi brod koji pripada Tavatuy jedriličarskom timu.

Bonus video: