Povratak starog rivaliteta: Budućnost ponovo preslišala šampiona i zakazala duele za titulu sa Budvom

1525 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Budućnosti (Foto: Filip Roganović), Foto: Filip Roganović
Odbojkaši Budućnosti (Foto: Filip Roganović), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.03.2019. 22:41h

Nakon dvije godine pauze, ponovo će o tituli u Prvoj ligi odbojkaša odlučivati odbojkaši iz Budve i Podgorice.

Neće to biti isti klubovi, jer su Budvanska rivijera i stara Budućnost ugašeni klubovi (zbog nagomilanih finansijskih dugova), ali će novoformirani klubovi Budva i Budućnost Capital Plaza ponovo oživjeti staro rivalstvo dva odbojkaška centra u Crnoj Gori, koje je trajalo više decenija, sve do jačanja i pojave trećeg centra, Bijelog Polja i Jedinstva.

Ko god da bude bolji u finalu, a Budva je favorit na papiru, biće to prva šampionska titula u za jedan ili drugi klub.

Mimo očekivanja i prognoza, odbojkaši Budućnosti Capital Plaze su u polufinalu plej-ofa, jednostavno, preslišali šampiona Jedinstvo Franca i zasluženo izborili finale plej-ofa.

Nakon maksimalne pobjede na svom terenu, izabranici Balše Radulovića su i večeras u drugom meču, u Bijelom Polju, slavili protiv Jedinstva sa 3:0 (27:25, 25:22, 25:20), pa će imati šansu da se bore za titulu.

Koliko je zaslužen plasman Podgoričana u finale govori i podatak da su od Jedinstva ove sezone bili bolji u svih pet međusobnih duela u prvenstvu, tri u ligaškom dijelu, dva u plej-ofu, uz samo dva izgubljena seta! Jedinstvo je dobila dva meča protiv Podgoričana u polufinalu Kupa Crne Gore.

Jedinstvu, koje je ove sezone uložilo najviše finansijskih sredstava u klupskoj istoriji kako bi formiralo ekipu za odbranu duple krune, i na papiru imalo najjači i najiskusniji sastav (u plej-ofu nije igrao Luka Šuljagić zbog bolesti), za, kakvu-takvu, utjehu ostaje meč finala Kupa Crne Gore, protiv Budve.

Što se meča u Bijelom Polju tiče, “plavi” su pokazali karakter u sva tri seta, kontrolisali su igru i rezultat tokom čitavog meča, a domaćin je jedinu priliku da osvoji set imao u prvoj dionici.

Prvi set je bio najneizvjesniji, ekipe su se smjenjivale u vođstvu, pri čemu je Budućnost u nekoliko navrata imala tri poena prednosti, posljednji put na 19:16. Ipak, Jedinstvo je uspjelo da izjednači na 21:21, a onda je prvo imalo set loptu na 24:23, ali je nije iskoristilo, kao ni drugu na 25:24. Zato je Budućnost iskoristila prvu set loptu, na 26:25, kada je Oković izblokirao Dukića.

Budućnost je od 4:3 konstantno vodila u drugom setu, Jedinstvo je izjednačilo na 18:18, ali je Ristić iz kontre donio prednost gostima na 20:18, a onda je as servisom omogućio gostima i odlučujuću prednost na 22:19...

Treći set je bio neizvjestan do vođstva Budućnosti od 18:17, ali je nakon tajm-auta Radulovića njegova ekipa zadala konačan udarac protivniku. Sa dva uzastopna bloka (večeras ubitačno oružje "plavih", Ristića i Milića, Podgoričani su stigli do prednosti od 21:17, koja je značila i definitivnu predaju domaćih odbojkaša, a na kraju veliko slavlje podgoričkih odbojkaša...

U Budućnosti je Srećko Ristić bio najbolji poenter sa 15 poena, Blažo Milić je dodao 12, Bojan Radović 10, Nemanja Peruničić 9, Milutin Pavićević 8, te Aldin Oković 1.

U poraženom timu bolji od ostalih bili su Bojan Strugar sa 16 poena, Kirilo Kločko sa 13 i Nemanja Dukić sa 8.

Budva je i u drugom meču polufinala bila bolja od nikšićkog Volej stara sa 3:0 (25:12, 25:4, 25:8).

Finalna serija plej-ofa, do tri pobjede, startovaće 13. aprila, a Budva će biti domaćin u prvom meču, te eventualnoj majstorici.

Bonus video: