Dvadeset dva pitanja za Janovićevo ministarstvo

Ministarstvo sporta i mladih već mjesec i po ne odgovara na pitanja “Vijesti” o brojnim nejasnoćama u procesu preregistracije sportskih organizacija
2773 pregleda 21 komentar(a)
Generalni direktor direktorata za sport Miloš Lalević i ministar Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Generalni direktor direktorata za sport Miloš Lalević i ministar Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić

Iako je rok za preregistraciju crnogorskih sportskih klubova u skladu sa novim zakonom trajao do 14. novembra prošle godine, a sportskih saveza do 14. januara ove, i dalje postoje brojne nejasnoće, a iz Ministarstva sporta Nikole Janovića već mjesec i po nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Dva mjeseca nakon što su klubovi i savezi predali dokumentaciju za preregistraciju Ministarstvo je moralo da donese rješenje kojim bi potvrdilo preregistraciju, zatražilo dopunu ili ispravku podnijete dokumentacije ili donijelo rješenje o brisanju.

Mnoge sportske organizacije nisu dobile nikakva rješenja ili bilo kakve druge akte od ministarstva. Problem je i što o brisanju sportskih organizacija, koje su pravna lica sa žiro-računima i pečatima, nisu obaviještene druge nadležne institucije - Monstat, Centralna banka i Poreska uprava, tako da im žiro-računi i pečati ostaju aktivni, što može da stvori zloupotrebe.

“Vijesti” su još 14. februara poslale Janovićevom Ministarstvu sljedeća 22 pitanja:

Koja je dalja procedura za sportske klubove koji nisu dostavili nikakvu dokumentaciju u postupku preregistracije?

Da li se o njihovom brisanju iz registra obavještavaju Zavod za statistiku i Centralna banka kako bi bili izbrisani i iz njihovih registara?

Šta se dešava sa njihovim žiro-računima, da li se gase?

Ako ti klubovi imaju dugova ili minusa na računima, da li te obaveze sada padaju na teret osnivača?

Kakva je dalja procedura za nacionalne sportske saveze koji nisu dostavili dokumentaciju ili nemaju pet aktivnih klubova?

Da li će oni dobiti rješenja o brisanju iz registra?

Da li imaju pravo žalbe i, ako imaju, da li žalba odlaže rješenje o brisanju iz registra?

Da li se o njihovom brisanju obavještavaju Zavod za statistiku i Centralna banka?

Gase li se njihovi žiro-računi, ko pokreće postupak gašenja žiro-računa i ko preuzima njihove eventualne dugove?

Da li klubovi iz sportova čiji su savezi izbrisani mogu osnovati nove saveze i pod kojim uslovima?

Postoji li neki rok za to?

Šta će biti sa klubovima i savezima koji nisu predali potpunu dokumentaciju ili ona ima neke manjkavosti?

Da li će ti klubovi i savezi dobiti rješenja o tome i preporuke kako da postupe?

Da li će oni imati rok da tu dokumentaciju dopune i isprave?

Jesu li lokalne samouprave objavile konkurse za kofinansiranje sportskih klubova?

Da li će Ministarstvo pratiti da li se ovi konkursi sprovode u skladu sa zakonom o sportu?

Da li postoji rok u kojem opštine treba da objave ove konkurse?

Je li formiran Savjet za sport i komisija za anti-doping?

Ko su njihovi članovi i koje će biti nadležnosti ovih tijela?

Da li opštine treba da formiraju lokalne savjete za sport i u kojem roku?

Zavod za sportsku medicinu treba da bude osnovan u roku od dvije godine od stupanja na snagu novog zakona o sportu. Kako je već prošlo sedam mjeseci od stupanja na snagu zakona, da li su započete aktivnosti na formiranju ovog zavoda?

Gdje djeca i odrasli sportisti do tada mogu obavljati obavezne medicinske preglede i da li će ministarstvo učestvovati u ovim finansijskim troškovima?

Kako je moguće da su baš svi pogrešno shvatili ministarstvo

Ministar sporta i mladih Nikola Janović je na konferenciji za novinare 12. marta ove godine kazao da je od preko dvije hiljade klubova, oko 800 predalo dokumenta za preregistraciju, dok su ostali automatski izbrisani. Nisu, međutim, donijeti pojedinačni akti o brisanju.

- Nijedan od 800 sportskih organizacija nije podnio urednu dokumentaciju, iako je resor na čijem sam čelu prethodno preduzeo sve neophodne korake kako bi pomogao sportskim klubovima da iz ovog procesa izađu na što lakši način i to kroz pripremu matrica dokumenata, statuta izjava i dijela ostale dokumentacije i preciznih objašnjenja postupka preregistracije, zbog čega se još jednom potvrđuje opravdanost zakonom uvedene obaveze edukacije administrativnih struktura u klubovima i savezima - kazao je tada Janović.

Ostaje pitanje kako je moguće, ako je sve bilo pripremljeno i dobro objašnjeno, da nijedan od sportskih klubova nije predao potpunu dokumentaciju i pored “napora ministarstva”.

Ministar se tada zahvalio svojim saradnicima jer su “u toku ovog procesa ličili na ministarstvo pravne pomoći imali 500 sastanaka sa predstavnicima klubova i saveza”. Očigledno da mnogima i pored toga nije bilo jasno šta to ministarstvo sve od njih traži.

Ministar je naveo da su do tada (12. februara) izdali 150 rješenja za klubove, iako je rok za odgovor na svih 800 zahtjeva za preregistraciju bio najkasnije 14. januar.

Janović je naveo da je od 60 nacionalnih sportskih saveza 42 predala dokumentaciju za preregistraciju, od čega su do 12. februara potvrdili registraciju za njih 30. Nije odgovoreno koji su savezi izbrisani.

Bonus video: