Mi smo našu šansu iskoristili

Prvi selektor crnogorskih odbojkaša govori o plasmanu naše reprezentacije na Evropsko prvenstvo
996 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva

Sagledavajući, kako kaže, sve činjenice, prvi selektor odbojkaša u nezavisnoj državi, Veselin Vuković nema dilemu da je prvi plasman Crne Gore na Evropsko prvenstvo zaista veliki uspjeh

"Istina je da je sistem kvalifikacija promijenjen, sa intencijom da više reprezentacija dobije šansu na EP, što mislim da je dobro. Kako je ko i koliko iskoristio tu šansu, zavisilo je saveza do saveza, koliko su uradili da se ekipa nađe na EP. Rekao bih da smo mi uspjeli u tome", kaže za “Vijesti” Vuković.

"Veliki je uspjeh imajući u vidu ukupnu populaciju, broj klubova i kvalitet lige, godinama unazad. Svjestan sam da ima i drugačijih mišljenja, da nam je bila laka grupa. Ali, pobijedili smo one koje nam je žrijeb dodijelio, to je ono što može da se uradi samo na terenu. Ponavljam, ovo je po meni uspjeh", dodaje naš proslavljeni odbojkaški trener.

Rivali Crne Gore u grupi na EP, koja će se igrati u Roterdamu i Amsterdamu su aktuelni prvak svijeta, domaćin Holandija, Estonija, Češka i Ukrajina. Upravo je selekcija koju je Vuković vodio u prvim kvalifikacijama, 2008. godine, savladala Poljake, koji su godinu kasnije postali prvaci Evrope.

"Sada su sve prognoze, zaista, vrlo nezahvalne. Izuzev Poljske, koja bi trebalo da bude apsolutni favorit zbog svih dosadašnjih rezultata i činjenice da će ove godine za njih nastupati naturalizovani Kubanac Leon, u ovom času ne znamo sastave timova, a samim tim i kvalitet ostalih selekcija. Sigurno je da nema lakih protivnika, velikim dijelom igre naše reprezentacije i dalji plasman, velikim ili najvećim dijelom zavise od zdravstvenog biltena ekipe, kvaliteta priprema, forme i svega onog neophodnog za naporno turnirsko takmičenje. U svakom slučaju, našoj reprezentaciji želim dobro zdravlje, kvalitetne pripreme, dobru igru, sportsku sreću i najbolji rezultat na EP", poručio je Vuković.

Vuković ističe da je plasman na EP “veliki podstrek za oporavak muške odbojke u Crnoj Gori”.

"Reprezentativni rezultati su uvijek zamajac za omasovljenje, ozdravljenje i novi kvalitet. Naravno, plasman na EP sam po sebi nije dovoljan, potrebno je još mnogo kratkoročnih i dugoročnih strategija, ideja i činjenja da bi se postigli željeni rezultati".

Prisjećajući se početaka odbojkaške reprezentacije Crne Gore u nezavisnoj državi, koju je on vodio, Vuković kaže da je “ta reprezentacija bila neki novi početak za sve nas, adaptacija i identifikacija, pripadanje”.

"Svi smo bili puni entuzijazma, emocije, želje, htijenja. Bilo je zadovoljstvo pripadati tom početnom projektu, tim ljudima i tim idejama. Mislim da je situacija i sada ista, naravno sa mnogo više iskustva, ne samo kod igrača nego i u organizacionom i strateškom smislu od strane Saveza".

Bivši trener Budućnosti i Budvanske rivijere, kako kaže, “kroz rezultate, statistike i razgovore sa trenerima”, prati i dešavanja i na domaćoj klupskoj sceni, gdje se, prvi put u nezavisnoj državi, za trofeje bore tri kluba - Budva, Budućnost i Jedinstvo.

"Sigurno da ohrabruje činjenica da smo imali tri kvalitetne ekipe, koje se, istina, koncepcijski razlikuju. Budva i Jedinstvo sa konceptom afirmisanih igrača, i Budućnost sa igračima iz svoje škole, čiji mi je koncept najbliži. Podsjetio bih da je Budvanska rivijera oscojila prvu titulu a da su nosioci igre bili tada 20-godišnjaci, Marković, Perošević, Janović, Majdak, Zatrić…To je zaista bio concept, mogućnosti za dovođenje igrača je bilo, ali se odlučili za concept koji je dao rezultat. Siguran sam da će i ostali sve više posvećivati pažnje svojim mlađim uzrasnim kategorijma i crpiti kadar iz sopstvenih redova, a da će ambicije biti još veće i rezultati neizvjesniji", istakao je predsjednik crnogorske trenerske organizacije.

Vjerujem da možemo da iznenadimo Panasonik

Vuković će imati priliku da osvoji i drugi trofej u ovoj sezoni u Japanu. Nakon pehara u Kupu cara (Kup Japana), Vuković se sa JT Tandersima plasirao i u finale plej-ofa prvenstva Japana, u kojem će se, 7. i 14. aprila, za titulu boriti protiv Panasonika.

"Panasonik ima šest reprezentativaca i kapitena reprezentacije Poljske Mihala Kubiaka. Sa njima imamo negativan skor 1:3. Finale je, svakako, drugačije od šampionata, oni su favoriti i sve osim titule bio bi potpuni neuspjeh za njih. Na drugoj strani, mi smo osvojili Kup i došli do finala prvenstva, što je samo po sebi veliki rezultat mlade ekipe. Sada moramo da pokažemo koliko vjerujemo, koliko smo odlučni da osvojimo titulu. Da pokažemo koliko smo spremni da se nosimo sa odgovornošću i važnošću, koliko smo mentalno izdržljivi. Vjerujem da možemo biti iznenađenje", kaže Vuković.

Tandersi su prošle sezone ušli u novi ciklus, sa potpuno novim timom.

“Očekivali smo da će taj sastav dostići rezultatski vrhunac u trećoj ili četrtoj sezoni. U ovoj takmičarskoj sezoni mi smo najmlađa ekipa, većina igrača je došlo prošlog januara sa koledža, te svakako nijesmo bili u krugu favorita, a to ću potkrijepiti jednim podatkom. Na spisku reprezentacije iz mog tima je samo jedan igrač, i to u B reprezentaciji, dok, recimo, Panasonik ima šest. Pored Panasonika, favoriti su bili Santori, Tojoda, Tore…”, dodaje Vuković.

Rad se, međutim, isplatio…

“Radili smo zaista kvalitetno. Planirali smo dva špica forme za Kup u decembru i sada za završnicu prvenstva. Naravno, dobro planiranje često ne daje željeni rezultat, a mi smo, što je baš bilo veliko iznenađenje, osvojili Kup bez izgubljenog seta, u četiri utakmice, što govori o kvalitetu naše igre. U prvenstvu smo pružili promjeljive partije nakon Kupa, u januaru smo imali dugu seriju pobjeda a zatim četiri poraza zaredom. Uglavnom smo na tabeli bili između 3. i 5. mjesta, a na kraju završili kao četvrti. U plej-ofu smo igrali odlično, upisali smo četiri pobjede u pet utakmica, u polufinalu smo sa 2-0 u pobjedama savladali Tore Arovs. Bile su to utakmice pune neizvjesnosti, sa usponima, padovima, ali na kraju smo pobijedili. Baš smo “sazrijevali“, nadam se i sazreli kroz ovaj dio takmičenja”, zaključio je Vuković.

Bonus video: