Biće to festival sporta: Pripreme za Igre malih zemalja u završnoj fazi

Preko 900 sportista iz devet država takmičiće se u deset disciplina, u Budvi, Baru, Podgorici, Cetinju i Tivtu
556 pregleda 0 komentar(a)
Igre malih zemalja održaće se u Crnoj Gori od 27. maja do 1. juna
Igre malih zemalja održaće se u Crnoj Gori od 27. maja do 1. juna

Crnogorski olimpijski komitet ulazi u završnu fazu priprema za Igre malih zemalja Evrope, koje će se od 27. maja do 1. juna održati u našoj zemlji.

Preko 900 sportista iz devet država takmičiće se u deset disciplina, u Budvi, Baru, Podgorici, Cetinju i Tivtu.

U posjeti Crnoj Gori ovih dana su predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta – šefovi misija, kao i članovi Tehničkog komiteta Igara malih zemalja, koji će obići sva borilišta i posjetiti smještajne kapacitete, a dobiće sve ostale potrebne informacije oko organizacije prvog multi-sportskog takmičenja i najmasovnije sportske manifestacije ikad održane u Crnoj Gori.

“Mislim da su naši gosti izuzetno zadovoljni onim što su vidjeli, objektima kojima raspolažemo i u kojima ćemo ih dočekati krajem maja”, kazao je Predrag Marsenić, sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta.

“Košarkaška dvorana u Baru je sjajna, bazen takođe, postoje mali problemi sa atletskom stazom, ali biće sve u redu, siguran sam. Mi jedva čekamo početak, dolazimo sa 50-ak sportista i nadamo se da ćemo se vratiti sa medaljama”, kazao je Đordi Orteu, šef misije tima iz Andore.

Olga Piperidu, njegova koleginica sa Kipra, ubijeđena je da će Crna Gora biti dobar domaćin.

“Vidimo veliku želju da sve bude spremno i biće tako na osnovu onoga što smo vidjeli. Radujemo se dolasku, imaćemo, vjerujem, dobar tim, spreman da se takmiči na visokom nivou”, kazala je ona.

Igre malih zemalja, na kojima učestvuju sportisti iz država koje imaju manje od milion stanovnika - Andore, Malte, San Marina, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra, Islanda, Monaka i Crne Gore – održavaju se od 1985. godine, pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Za takmičare iz ovih zemalja, riječ je o manifestaciji velikog prestiža, ali i pravi festival sporta – olimpijske igre u malom.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da će plivačko takmičenje biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju, što se prvi put događa na Igrama malih zemalja. Međutim, ovo je manifestacija kojoj se raduju svi učesnici i za koje se sportisti posebno spremaju”, naglasio je Marsenić.

Bonus video: