Za najbolje klubove 300 hiljada eura: Čekaju se KK i FK Budućnost

"Ako ne završe svoje zakonske obaveze, listu ćemo dopuniti nekim drugim klubovima", rekao je Janović
1445 pregleda 16 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić

Ministar sporta Nikola Janović saopštio je danas da je Vlada odobrila 300 hiljada eura za finansiranje klubova iz sportova, koji se nalaze u prvoj kategoriji.

Državnu pomoć će dobiti Lovćen i ženski klub Budućnost, kao peredstavnici rukometa, vaterpolo klubovi Jadran i Primorac, ženski košarkaški klub Budućnost, odbojkaški klubovi Jedinstvo i Luka Bar, ženski fudbalski klub Breznica, te džudo klubovi Akademik i Ibar.

"Prilikom odabira sportskih klubova, Ministarstvo sporta i mladih vodilo se kriterijumima poput tradicije, učešća i rezultata seniorskih kategorija na domaćim i međunarodnim takmičenjima u prethodnoj godini, ravnomjerne regionalne zastupljenosti i razvoja. Takođe, a u cilju afirmacije rodne ravnopravnosti u sportu, predloženi su i naši istaknuti ženski sportski klubovi", rekao je Janović.

On je rekao da Ministarstvo sporta čeka da KK Budućnost i FK Budućnost da završe obaveze prema Zakonu o sportu, kako bi i oni možda došli u konkurenciju da dobiju pomoć države.

"Ako ne završe svoje zakonske obaveze, listu ćemo dopuniti nekim drugim klubovima", rekao je Janović.

Janović je istakao da ne mogu isto novca dobiti klubovi u kolektivnim i pojedinačnim sportovima.

„Biće razlike, ali povešće se računa o njihovi potrebama koje imaju tokom ove takmičarske godine“, rekao je Janović.

Ministar je rekao da su sve opštine u Crnoj Gori opredijelile preko sedam miliona eura za sufinansiranja sportskih klubova svoje teritorije, ali da nije zadovoljan kako opštine to rade.

„Mislim da ima opština koje su nastavile po starom i koje vode računa“, kazao je Janović i apelovao na opštine da posao rade u skladu sa zakonom, a na klubove koji nijesu zadovoljni da se obrate nadležnima.

Na pitanje da li tačna informacije da je Podgorica ove godine za sport opredijelila 50 hiljada eurai da li smatra da je to dovoljno, Janović je odgovorio da nema taj podatak.

„Znam da gradonačelnik cijeni sport i da je uvijek za to da se pomogne kolektivima, tako da smatram da taj podatak nije tačan. Ukoliko jeste, onda nije dobro da je tako, jer bi Glavni grad morao da opredijeli više novca za klubove“, kazao je Janović.

Bonus video: