Ovo su legendarne trke Formule 1: Remek-djela gospodara brzina

Od 999 trka neke su nezaboravne, a "Gardijan" je napravio listu najboljih, najuzbudljivijih, posebnih
1134 pregleda 0 komentar(a)
Legende Formule 1: Sena, Prost, Mensel i Pike
Legende Formule 1: Sena, Prost, Mensel i Pike
Ažurirano: 13.04.2019. 16:07h

U Kini se sjutra vozi hiljadita trka u istoriji Formule 1.

Od 13. maja 1950, kada je sve počelo, najbrži cirkus na svijetu postao je globalni fenomen, a asovi ovog ekstremno popularnog, ali i opasnog sporta postali i ostale ikone svjetskog sporta - Airton Sena, Mihael Šumaher, Huan Manuel Fanđo, Luis Hamilton, Alan Prost...

Od 999 trka neke su nezaboravne, a "Gardijan" je napravio listu najboljih, najuzbudljivijih, posebnih...

1957 VN Njemačke, Nirburgring

Pobjednik: Huan Manuel Fanđo

Posljednja titula Huana Manuela Fanđa, ostvarena u velikom stilu. Ferari je imao moćniji bolid, sa Piterom Kolinsom i Majkom Hautornom za volanom, a Fanđov Masereti odlučio da krene u trku sa mekšim gumama i sa pola rezervoara benzina.

Fanđo je stekao 30 sekundi prednosti, u promjeni guma mehaničari napravili grešku, pa se vratio na stazu za 51 sekundom zaostatka.

Međutim, legendarni Argentinac je krenuo u misiju, u posljednjih deset krugova devet puta oborio rekord staze, u pretposljednjem obišao Kolinsa, pa Hautorna i ostvario pobjedu.

1969 VN Britanije, Silverston

Pobjednik: Džeki Stjuart

Džeki Stjuart je na putu ka prvoj od tri svjetske titule morao da prođe kroz epsku bitku sa Austrijancem Johenom Rintom.

Stjuart (Matra Ford) i Rint (Lotus) toko 62 od 84 kruga na Silverstonu smjenjivali su se u vođstvu, obarali najbrža vremena po krugu, a dramatična borba je završena kada je Rint morao da izađe sa staze, jer je u jednom duelu uništio gumu.

Stjuart je slavio sa krugom prednosti, ali su 62 kruga bila spektakularna.

1981 VN Španije, Harama

Pobjednik: Žil Vilnev

Ferari je imao vrhunski bolid, a Žil Vilnev bio jedan od najatraktivnijih vozača tog vremena.

Trka za VN Španije bila je njegovo remek-djelo. Krenuo je kao sedmi, odmah došao do trećeg mjesta, a do kraja trke čak pet vozača se smjenjvalo u vođstvu.

U ciljnoj ravnini, pokazala se snaga Ferarija, pa je Vilnev osvojio prvo mjesto sa svega 0,2 sekundi prednosti ispred Žaka Lafita.

Razlika između prvog i petog bila je samo 1,24 sekunde!

1984 VN Monaka, Monte Karlo

Pobjednik: Alen Prost

Kontroverzna trka ulicama Monte Karla, predstavljanje Airtona Sene i pobjeda Alana Prosta.

Prost je bio na polu, Sena sa potpuno nekonkurentnim Tolemanom tek 13.

Jaka kiša odložila je start, u 16. krugu slupao se Najdžel Mensel, a Sena došao do trećeg mjesta, zatim i do drugog spektakularnim preticanjem Nikija Laude. Krenuo je na Prosta, kada je nastala provala oblaka. Trka je prekinuta u 32. krugu, Prost je proglašen pobjednikom, a Sena najavio da postaje zvijezda Formule 1.

1986 VN Australije, Adelaida

Pobjednik: Alan Prost

Spektakularan kraj sezone. Najdželu Menselu je za titulu bilo dovoljno treće mjesto, kandidati su bili njegov klupski drug u Vilijamsu Nelson Pike i Alen Prost u Meklarenu.

Keke Rozberg (Meklaren) je vodio, Prostu u 32. krugu pukla guma, a Mensel držao treće mjesto, da bi u 64. krugu njegova guma eksplodirala pri brzini od 290 km/h.

Vilijams je zatim pozvao u boks i Nelsona Pikea, strahujući da bi isto moglo da mu se dogodi, a Prost došao na čelo. Meklaren je rizikovao sa benzinom, i isplatilo se – Francuz je pobijedio na trci, osvojio naslov, a njegov bolid samo desetak metara nakon prolaska kroz cilj ostao bez goriva!

1993 VN Evrope, Donington

Pobjednik: Airton Sena

Promjenljivo vrijeme, kiša, pa sunce, natjerali su Airtona Senu u Meklarenu da pokaže sve svoje umijeće i karakter da bi ostvario pobjedu.

Sena je na startu, već u prvom krugu, sa petog došao na prvo mjesto. Ponovo je počela kiša, pa stajala, vozači su mijenjali gume, da bi Sena, nakon još jednog pljuska, odlučio da rizikuje i da ostane sa gumama za suvo. Držao je kontrolu, a kada je kiša prestala i staza se brzo osušila, put ka pobjedi mu je bio otvoren.

Luis Hamilton je 2008. na Silverstonu primijenio sličnu taktiku...

2011 VN Kanade, Staza Žil Vilnev

Pobjednik: Dženson Baton

Klasik modernog doba, trka koja je trajala četiri sata, nakon brojnih prekida zbog kiše.

Sebastijan Fetel je u Red Bulu vodio, dok je Dženson Baton (Meklaren-Mercedes) dobio kaznu jer je pretekao sejfti-kar i pao je 15. mjesto.

Počeo je da se vraća, ali je zatim kiša prekinula trku na puna dva sata. Nakon novog starta, Batonu je pukla guma, ali je Britanac bio neustrašiv i nepokolebljiv.

Krenuo je na Fetela agresivno, natjerao ga na grešku u posljednjem krugu i slavio sa 2,7 sekundi prednosti u najdužoj trci u istoriji F1.

Bonus video: