Ona je sportska heroina: Hrabra i snažna u ringu, još snažnija u životu

“Imala sam 17 godina. Izvinila mi se za sve. Plakala je, i ja sam plakala. Do tada nisam ni znala da me voli”, rekla je Klarisa
1471 pregleda 1 komentar(a)
Klarisa Šilds, Foto: AP
Klarisa Šilds, Foto: AP
Ažurirano: 16.04.2019. 19:57h

U Njujorku je u subotu veče održan najveći meč u istoriji ženskog boksa, kako su okršaj Klarise Šilds i Kristine Hamer nazvali američki mediji.

Ženski boks još, naravno, nije popularan kao muški, neće nikada ni biti, ali je Klarisa Šilds postala američka heroina, ne samo zbog pobjede, već zbog hrabrosti da svoju životnu priču podijeli sa svima.

Ima samo 24 godine, iza sebe sjajne sportske rezultate – dvostruka je olimpijska šampionka, neporažena je u profi-karijeri.

Ali, na stranu dominacija u ringu – odlučnost da se bori sa životom i problemima od nje je napravila zvijezdu u američkoj javnosti.

“Ja nisam jedino dijete čiji je otac bio u zatvoru. Ja nisam jedino dijete čija je majka alkoholičarka. Ja nisam jedino dijete koje je silovano sa pet godina. Ali, ja sam jedna od rijetkih žena čija priča može da se čuje daleko”, kazala je.

Riječi Klarise Šilds izazvale su istovremeno i sažaljenje i divljenje.

Odrastajući u siromaštvu, sa jednim roditeljem iza rešetaka, a drugim na odvikavanju od alkohola, Klarisa nije imala dom. Selila se od kuće do kuće, živjela kod rođaka, a doživjela da je kao petogodišnju djevojčicu siluje majčin prijatelj.

Zločinac nikada nije otkriven, niti je Klarisa željela da otkrije njegov identitet.

“Prvo sam se plašila, zatim sam odlučila da ne govorim. Zašto? Taj čovjek, ako ikada čita novine ili gleda televiziju, sigurno pati, a ja likujem, jer nije uspio da me uništi”.

Imala je 11 godina kada joj je otac izašao iz zatvora, njena majka je ubrzo izliječena od alkoholizma, porodica je spojena. Klarisa je, u međuvremenu, postala borac, a, interesantno, oduvijek je sanjala da bude bokserka.

“Otac se prvo bunio što želim da se borim, ali to je bio moj izbor. Ušla sam u salu i nisam izlazila. Bila sam najbolja od svih, a bila sam jedina djevojčica. Tukla sam sve redom”.

Ubrzo je dobila “zastrašujući” nadimak – T-Rex, zbog žestine udaraca, ali i neobično kratkih ruku. Sa 18 godina je osvojila prvu, sa 22 drugu zlatnu olimpijsku medalju, a nakon Igara u Riju prešla u profesionalce.

Za sebe kaže da je najbolja bokserka svih vremena, ali priznaje da je najveću sreću osjetila kada joj je majka rekla da je voli.

“Imala sam 17 godina. Izvinila mi se za sve. Plakala je, i ja sam plakala. Do tada nisam ni znala da me voli”, rekla je Klarisa.

Bonus video: