Airton Sena: Vječna sjena nad Formulom 1

Danas se navršava četvrt vijeka od tragične smrti ikone motosporta, jednog od najboljih vozača Formule 1 svih vremena
2652 pregleda 3 komentar(a)
Ostavio veliki trag na generacije koje dolaze: Airton Sena, Foto: F 1
Ostavio veliki trag na generacije koje dolaze: Airton Sena, Foto: F 1
Ažurirano: 01.05.2019. 09:56h

Prošlo je 25 godina od kada ga nema, Formula 1, kao uostalom i svi sportovi, napredovala je i promijenila se toliko, da je bespredmetno praviti poređenja “nekad i sad”, ali sjena Airtona Sene i njegov duh još lebde najbržim cirkusom na svijetu.

Vjerovatno nijedan vozač, a možda ni sportista uopšte, nije ostavio takav trag i tako uticao na generacije koje dolaze, kao Brazilac, koji je prerano i tragično izgubio život, 1. maja 1994. godine.

To što je stradao na stazi, tokom trke, poseban je dio mita o Seni, ali nije samo tragičan događaj u Imoli uticao da on dobije status kultnog i nikad prežaljenog heroja.

I četvrt vijeka kasnije, a mnogi učesnici F1 nisu bili ni rođeni prije maja 1994, Senin uticaj se osjeća u tom specifičnom svijetu - on je promijenio sport, postavio nove standarde vozačkog umijeća, zbog njega je, nažalost, i bezbjednost podignuta na mnogo viši nivo... I njegova “mračna” strana je, takođe, i te kako uticajna na aktuelna dešavanja na stazama širom svijeta...

Ukratko, vrlo je nezahvalno kvalifikovati ko je najbolji vozač Formule 1 svih vremena, ali je vrlo jednostavno proglasiti Senu za nekoga ko je imao najveći uticaj na taj sport.

Njegov status u motosportu mogao bi da se uporedi sa statusom Muhameda Alija u boksu - talenat ih je obojicu učinio slavnim i nenadmašnim, ali su njihovi sportski karakteri od njih napravili ikone.

- Biti drugi znači biti prvi među onima koji su izgubili - jedna je od najpoznatijih i najviše citiranih izjava Airtona Sene, koja na najbolji način pokazuje njegov stav o sportu. Sena nije bio emotivni vulkan kao Ali, živio je, uostalom, i u drugom vremenu i drugačijem okruženju.

Van staze je bio šarmantan, atraktivnog izgleda, pomalo i ćudljiv i zagonetan, što je u suprotnosti sa njegovim karakteristikama kao vozača.

Izdvajao je milione u humanitarne svrhe, osnovao je fond u kome je skupljao sredstva za pomoć u obrazovanju siromašnoj djeci iz Brazila.

U bolidu, od mirnog i šarmantnog mladića, pretvarao se u “zvijer” - pobjeda po svaku cijenu, bio je njegov moto.

U istoriji Formule 1 ostaće zapisan njegov manevar na trci za VN Japana 1990. godine, kada je, svjesno, sa staze izbacio i sebe i Alana Prosta, odmah nakon starta, čime je obezbijedio titulu šampiona.

Sena je, sigurno, imao razloga da se ljuti na odluku FIA da njemu, kao vlasniku pol-pozicije, dodijele mjesto na “pogrešnoj” strani grida.

Ni sa čim, ipak, ne može da se objasni njegov potez, kojim je ugrozio i sopstvenu i bezbjednost rivala. Ali, u Formuli 1 je jasna podjela - vozač preuzima rizik za sopstveni život, ali ako neko ugrozi suparnika, onda krši sva pisana i nepisana pravila ovog opasnog sporta.

“Bio je čovjek motivisam ličnom ambicijom, razornim osjećajem privilegija koji ga je učinio sposobnim da se osveti Prostu, hladnokrvno i sa potencijalno smrtonosnom nemilosrdnošću. Uvodeći taktiku iz kartinga u Formulu 1, promijenio je pravila u sportu u kojem su se vozači, iako su oduvijek bili ludo kompetitivni, načelno međusobno odnosili na viteški način”, napisao je novinar “Gardijana” Ričard Vilijams.

Ipak, to je bio Airton Sena, njegov “grijeh” i u tom, i u drugim slučajevima, ostao je u sjenci njegove popularnosti i umijeća.

I danas, a i dok god postoji Formula 1, svaki “nesportski” ili rizični manevar na stazi, bilo kog vozača u bilo kom bolidu, biće okarakterisan kao “Senin stil”.

Takođe, svaka sjajno odvožena trka po kiši biće upoređivana sa Seninim pobjedama u takvim vremenskim uslovima.

U skromnom bolidu Tolemana, na trci za VN Monaka 1984, osvojio je senzacionalno drugo mjesto, a godinu kasnije za VN Portugala, ostvario je prvu pobjedu u karijeri - po provali oblaka.

Njegov uvodni krug 1993, na trci za VN Evrope, stručnjaci smatraju za najbolje izdanje nekog vozača svih vremena, a takođe ga je odvozio po mokroj stazi. Po mnogo čemu, Sena je model i idol generacijama koje su dolazile i koje dolaze, a u Brazilu i više od toga.

“Brazil je 80-ih godina bio u rascjepu - imali smo hiperinflaciju, rast kriminala, tek smo izašli iz vojne diktature... Pa i fudbal nam je bio u krizi. A onda se pojavio Sena, sa svojom kacigom u bojama naše zastave, sa našom zastavom na podijumima širom svijeta i učinio nas ponosnim”, opisao je brazilski novinar Aleksander Grunvald.

Povodom godišnjice smrti ikone motosporta, danas će Papi Franju biti uručena bista, koja će biti izložena među eksponatima u Vatikanu.

Kako je spasao život kolegi

Sena je imao samo 34 godine, kada je izgubio život.

Poginuo je spletom nesrećnih okolnosti, koje ni danas nisu do kraja razjašnjenje. Ironično, bio je jedan od najvećih zagovornika povećanja bezbjednosnih standarda, a jedan od njegovih najbližih saradnika u F1 karijeri bio je profesor Sid Votkins, delegat F1 za bezbjednost i medicinsku službu.

Dvije godine prije pogibije, kada je Erik Komas doživio težak udes na treningu u Spa Frankoršampu, Sena je zaustavio svoj bolid i otrčao do Francuza, kome je, na licu mjesta, ukazao prvu pomoć i bandažirao mu vrat.

Komas je kasnije rekao da mu je Sena spasio život...

Morao je, međutim, da izgubi svoj da bi mjere za koje se zalagao počele da se striktnije primjenjuju...

Bonus video: