Semenja: Nekada je bolje ne reagovati

Ukoliko i dalje bude željela da se takmiči, Semenja će morati da uzima terapiju minimum šest mjeseci prije takmičenja na kojem želi da učestvuje
1141 pregleda 0 komentar(a)
Semenja, Foto: Reuters
Semenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2019. 13:14h

Južnoamerička atletičarka, Kaster Semenja, razočarana je odlukom Međunarodnog sportskog suda (CAS) da joj odbaci žalbu na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF).

IAAF je odlučio da uvede granice hormona – testosterona – koje će morati da imaju žene da bi mogle da se takmiče u kraljici sportova

CAF je u obrazloženju naveo da su "DSD uredbe diskriminišuće, ali da je, na osnovu dokaza koje su dostavile strane, takva diskriminacija neophodna."

"Nekada je bolje ne reagovati", oglasila se kratko Semenja, olimpijska šampionka iz Londona i Rio de Žaneira u trci na 800 metara.

Ukoliko i dalje bude željela da se takmiči, Semenja će morati da uzima terapiju minimum šest mjeseci prije takmičenja na kojem želi da učestvuje.

IAAF je u obrazloženju odluke da ograniči nivo testosterona kod atletičarki, naveo da žene obično imaju vrijednosti ovog hormona između 0.12 i 1.79 nanomola po litru (nmol/L), a muškarci od 7.7 do 29.4 nmol/L.

Prema odluci IAAF, ženama će biti dozvoljeno da imaju najviše 5 nmol/L.

Semenja ima više od toga, a IAAF tvrdi da takve vrijednosti daju jasnu prednost ženama poput nje: 4.4 odsto više mišićne mase, između 12 i 26 odsto veću mišićnu snagu i 7.8 odsto više crvenih krvnih zrnaca.

Bonus video: