U isto vrijeme sam i srećna i tužna

Nakon 14 godina igranja u inostranstvu, jedna od najboljih crnogorskih odbojkašica, Ksenija Ivanović završila karijeru
625 pregleda 0 komentar(a)
Ksenija Ivanović na rukama saigračica iz Bekeščabe nakon posljednjeg meča, Foto: Privatna arhiva
Ksenija Ivanović na rukama saigračica iz Bekeščabe nakon posljednjeg meča, Foto: Privatna arhiva

Ksenija Ivanović je stavila tačku na igračku karijeru, sa 32 godine. Kako kaže jedna od najboljih crnogorskih odbojkašica svih vremena, “treba znati kad je trenutak da se sportista povuče”.

"A ja mislim da je za mene sad pravi momenat", kaže za “Vijesti” Ksenija, koji je posljednji meč u karijeri odigrala u nedjelju veče, u dresu Bekeščabe, u posljednjem duelu plej-ofa za treće mjesto, protiv Ujpešta.

"Jako je bilo teško donijeti ovakvu odluku, u isto vrijeme sam i srećna i tužna, ali to je nešto što čeka sve sportiste - dodala je naša odbojkašica. Zbog igračkih, ali prvenstveno ljudskih kvaliteta, Ksenija je veoma lako sticala poštovanje, simpatije i prijatelje gdje god je igrala. Zato su emocije nakon meča bile velike i jake, jer ljudi i navijači iz Bekeščabe, ali i njeni odbojkaški poštovaoci širom Evrope (putem društvenih mreža), nisu štedjeli riječi hvale za našu odbojkašicu.

"Veliko hvala svima koji su me podržavali sve ove godine. Nemam riječi da opišem koliko sam zahvalna svima na tome", ističe Ksenija, sa kojom su u ekipi Bekeščabe protekle sezone igrale još dvije crnogorske reprezentativke, Tanja Bokan i Nikoleta Perović.

Ksenija je karijeru počela u Budućnosti, a igrala je i za Podgoricu, te srpske klubove Zrenjanin 023 i Klek, belgijski Šarloa i njemački Visbaden, francuski Eno i azerbejdžanski Telekom. Nezamjenljiva crnogorska reprezentativka je titule osvajala sa Telekomom i Bekeščabom, sa kojom je prošle godine osvojila i regionalnu MEVZA ligu.

Bekeščaba ove sezone nije ponovila prošlosezonske rezultate (treće mjesto u prvenstvu i u regionalnom takmičenju, poraz u finalu Kupa Mađarske), ali je stigla do polufinala CEV kupa, što je najbolji rezultat petostrukog šampiona Mađarske na evropskoj sceni i najbolji rezultat jednog mađarskog odbojkaškog tima od 1996. godine...

"Ponosna sam, srećna i zadovoljna kakvu sam karijeru imala. Uglavnom sam se vraćala sa medaljama iz svih zemalja u kojima sam igrala. Stekla sam mnogo prijatelja, kako među igračicama, tako i među ljudima iz kluba i među navijačima. Istakla bih podršku navijača iz svih zemalja u kojima sam igrala, to je nešto što mi je u svakom trenutku davalo vjetar u leđa i bio znak da radim pravu stvar".

Ističe da je još krajem prošle sezone razmišljala da završi karijeru.

"Ali, vuklo me da odigram još jednu godinu baš zbog tog predivnog iskustva iz sezone kada smo osvojile titulu i MEVZA ligu. Sad već smatram da sam dostigla vrhunac sportske karijere i da je vrijeme da se okrenem drugim stvarima".

Nakon 14 godina igranja u inostranstvu kaže da je bilo dosta, i da je vrijeme da se vrati kući".

"Svi moji planovi su vezani za Crnu Goru, jedva čekam da se vratim. Moja velika želja je da ostanem u odbojci, jer smatram da još puno toga mogu da dam ovom sportu svojim znanjem i iskustvom".

Osvajala je titule, igrala je brojna finala nacionalnih prvenstava i kupova, stekla brojna igračka iskustva. Ipak, kada pogleda unazad, nešto fali.

"Ostaje žal što sa reprezentacijom Crne Gore nisam uspjela da se plasiram na neko veliko takmičenje", zaključila je Ksenija Ivanović

Bonus video: