Posljednja trka šampionke: Semenja u petak želi da obori rekord star 36 godina

Svjetski rekord na 800 metara je star čak 36 godina, a u vlasništvu je tadašnje čehoslovačke atletičarke Jarmile Kratohvilove - 1:53,28
1775 pregleda 0 komentar(a)
Kaster Semenja, Foto: AP
Kaster Semenja, Foto: AP

Nakon što je juče dobila konačnu "presudu" da neće moći da se bavi atletikom zbog viška testosterona, južnoafrička šampionka Kaster Semenja u petak će možda posljednji put izaći na stazu.

Semenja će učestvovati na prvom mitingu Dijamantske lige, koji se održava u Dohi, a trčaće na 800 metara.

Ona je najbolji rezultat u karijeri na toj dionici ostvarila baš na ovoj stazi - 1:54, 25, a kako javljaju svjetski mediji u petak će pokušati da ostvari i najbolji rezultat svih vremena.

Svjetski rekord na 800 metara je star čak 36 godina, a u vlasništvu je tadašnje čehoslovačke atletičarke Jarmile Kratohvilove - 1:53,28.

Semenja od 8. maja neće moći da se takmiči, ukoliko medikamentima ne smanji nivo testosterona.

Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) juče je potvrdio odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da žene koje imaju nivo testosterona viši od pet nanomola po litru krvi ne mogu da nastupaju u ženskoj konurenciji.

Prema odluci IAAF, ženama koje imaju viši nivou testosterona biće dozvoljeno da ga snize hormonskim medikamentima - kao što su pilule za kontrolu trudnoće - te da će takvu terapiju moći da koriste minimum šest mjeseci prije takmičenja na kome žele da učestvuju.

Kako Svjetsko prvenstvo u atletici počinje u septembru u Dohi, atletičarke već od sljedeće nedjelje moraju početi da uzimaju terapiju.

Bonus video: