Šampionka oduvala konkurenciju 30. put zaredom i najavila da neće odustati od atletike

Južnoafrička šampionka ostvarila je 30. uzastopnu pobjedu na 800 metara - uz najbolje vrijeme sezone (1:54.98), a za tri sekunde je bila brža od drugoplasirane
2794 pregleda 0 komentar(a)
Kaster Semenja, Foto: Reuters
Kaster Semenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2019. 19:57h

Kaster Semenja je u velikom stilu, nadmoćno osvojila prvo mjesto u trci na 800 metara na mitingu Dijamantske lige u Dohi, dva dana nakon što je definitivno odlučeno da ubuduće neće moći da se takmiči sve dok ne smanji nivo testosterona.

Južnoafrička šampionka ostvarila je 30. uzastopnu pobjedu na toj dionici - uz najbolje vrijeme sezone (1:54.98), a za tri sekunde je bila brža od drugoplasirane.

Od 8. maja ona neće moći da se bavi atletikom, jer je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) uvažio odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da atletičarke koje imaju nivo testosterona viši od pet nanomola po litru krvi ne mogu da nastupaju u ženskoj konurenciji.

Prema odluci IAAF, ženama koje imaju viši nivou testosterona biće dozvoljeno da ga snize hormonskim medikamentima - kao što su pilule za kontrolu trudnoće - te da će takvu terapiju moći da koriste minimum šest mjeseci prije takmičenja na kome žele da učestvuju.

Semenja je neposredno nakon trke rekla da ne namjerava da se preda.

"Jedno od mojih najvećih ubjeđenja je da uvijek postoji izlaz. Ako je ispred mene zid - preskočiću ga. Uživaću u životu i živjeti ga. Treniraću i trčaću i dalje. Za mene nemoguće ne postoji. Bog mi je dao život, Bog će ga završiti. Bog je odlučio kakva će mi karijera biti, Bog će odlučiti kada je kraj. Nijedan čovjek me ne može spriječiti da trčim", kazala je Semenja.

Bonus video: