Dejan Popović: Biciklizam je razvojna šansa Crne Gore

Od četiri olimpijske biciklističke discipline, Crna Gora je savršeni poligon u tri atraktivne kategorije
613 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Popović
Dejan Popović
Ažurirano: 16.05.2019. 19:39h

Iako je Crna Gora “geografski biciklistički raj”, biciklizam je u kategorizaciji crnogorskih sportova svrstan u najnižu, četvrtu kategoriju pod stavkom “ostali sportovi”.

U projekat svrstavanja biciklizma na mjesto koje zaslužuje kao jedan od od najpopularnijih i najprestižnijih svjetskih i olimpijskih sportova, krenulo se i u Crnoj Gori.

Nova uprava Biciklističkog saveza, već nakon mjesec mandata predstavila je Strategiju razvoja biciklizma generalnim sekretarima Evropske (UEC) i Balkanske unije (BCU), Enriku de la Kazi i Marku Pročikeviču, koja je dobila “zeleno svjetlo” a visoke zvaničnike primili su i ministar sporta Nikola Janović i predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Dobili smo obećanja od strane prvog čovjeka UEC da će pomoći u edukaciji našem kadru, učešćem na trenerskim, maserskim, mehaničarskim... i drugim edukativnim seminarima. Ali i u želji da Crna Gora bude domaćin Kongresu BCU i Balkanskog prvenstva. Strategija razvoja predviđa omasovljenje i značajan rezultatski napredak crnogorskih takmičara, a vremena za čekanje nema, jer ne krećemo od nule, već iz velikog minusa zbog godina nerada i propuštenih šansi, koji su ovaj sport i kategorisali u najniži rang. Imamo podršku Ministarstva sporta i ministra Janovića, koji je prepoznao značaj biciklizma. Uostalom, velike biciklističke trke tradicionalno održavaju sve države koje drže do sebe", kazao je Dejan Popović, predsjednik Biciklističkog saveza.

Pet klubova - podgorička Džada, nikšićki Perun, bjelopolski MFR Tempo, Budva i Lovćen su jedini registrovani klubovi.

"Predstoji nam rad na registraciji novih klubova, omasovljenju, ali i inicijativi na izmjeni zakonskih akata, koja su suprotna rješenjima modernih zemalja i ograničavajući su faktor. Potreba razvitka ovog sporta je izmjena Zakona o bezbjednosti u saobraćju, a tu tom dijelu se možemo ugledati na Sloveniju, pošto naš Zakon ne predviđa grupe biciklista na drumu. Cilj nove Uprave je i finansijska konsolidacija Saveza, kako bi takmičarima omogućili učešće na što većem broju takmičenja", naglasio je Popović.

U BSCG željno iščekuju izvještaje stranih zvaničnika iz nedavne posjete i rješenja Svjetske biciklističke federacije (UCI).

"Nadamo se da će naš Savez samo morati da uplati zaostala potraživanja iz prethodne dvije godine, i da nećemo nanovo morati da tražimo prijem i čekamo Kongres UCI. Ovaj sport je zbog lošeg rukovođenja pao na margine sportskih dešavanja u Crnoj Gori, a imamo podršku ministra sporta da se stvore uslovi za sporovođenje Strategije oporavka od 2020. do 2024. godine. U ovoj godini moramo sačekati izvještaj UCI, pa tek onda prijaviti kalendar takmičenja. Ipak, trudimo se da biciklisti i u ovim uslovima održe kontinuitet. Zahvaljujući NVO Fond za razvoj Kuča "Marko Miljanov" i ove godine ćemo imati drumsku trku po odlično urađenim trasama puteva kroz Kuče, a već u subotu 18. maja, od 11 sati u Virpazaru, BK Lovćen organizuje hronometar".

Kakve su preporuke Evropske biciklističke federacije u razvoju crnogorskog biciklizma?

"Prvenstveno rad sa mladima, a oni će pomoći da bude stručan, ali i da se usredsredimo na "mauntajn bajk". To je olimpijska disciplina za koju nemamo zakonskih smetnji, a imamo idealne uslove. Drumske trke su skupe, potrebno je angažovanje velikog broja redara i policije, a i puteve treba popraviti do nivoa da zadovoljavaju norme. Upravo zbog lošeg kvaliteta puteva se nije ni razmatrala ponuda Điro D'Italije 2016. godine da se tri etape te superprestižne trke voze kroz Crnu Goru. Prava šteta, jer zamislite samo koliko bi promociji Crne Gore značile svakodnevnih 12 sati besplatne promocije na najvećim svjetskim televizijama. Što se tiče piste, o tome ne možemo ni razmišljati i jedino Atina ima biciklističku pistu na Balkanu, i zato je stalni domaćin Balkanskog prvenstva u vožnji u krugu", zaključio je Popović.

Bonus video: