Hrabar, posvećen, odlučan i potpuno lud: Svijet F1 se oprašta od Nikija Laude

"On je bio najhrabriji čovjek koga sam upoznao. Njegova odluka da se vrati na stazu samo 40 dana nakon povreda koje su bile opasne po život je bila najhrabrija odluka koju je sportista mogao da donese", rekao je Džon Votson, nekadašnji Laudin klupski drug iz Meklarena i Brabhama
2194 pregleda 0 komentar(a)
Niki Lauda na trci u Monci, prvoj nakon teških povreda u Hokenhajmu, Foto: AP
Niki Lauda na trci u Monci, prvoj nakon teških povreda u Hokenhajmu, Foto: AP

Svijet Formule 1 se oprašta od legende, jednog od najvećih svih vremena.

Niki Lauda, trostruki šampion svijeta, preminuo je danas u 71. godini.

Slavni Austrijanac je kultna figura najbržeg cirkusa, a status ikone je stekao 1976. godine, kada je imao stravičan udes u Hokenhajmu.

On je tada bio zarobljen skoro čitav minut u zapaljenom bolidu, dobio užasne opekotine na licu i tijelu, da bi se samo 40 dana kasnije vratio na stazu.

"On je bio najhrabriji čovjek koga sam upoznao. Njegova odluka da se vrati na stazu samo 40 dana nakon povreda koje su bile opasne po život je bila najhrabrija odluka koju je sportista mogao da donese", rekao je Džon Votson, nekadašnji Laudin klupski drug iz Meklarena i Brabhama.

"Bio je hrabar, posvećen, fokusiran, odlučan i potpuno lud", kazao je Votson.

“Tokom tog incidenta je dva puta umirao. On je bio neuništiv. Vratio se na stazu na sopstvenu odgovornost. Nikada neću zaboraviti da je trpio ogromne bolove dok je stavljao kacigu na trci u Monci. Nakon trke, krv je tekla njegovim licem. Ali, takav je bio Niki. Znam ga dugo, on je ulazio u svijet Formule 1, kada sam ja bio pred odlaskom. Prioveli smo zajedno jednu sezonu na trkama, žao mi je što nismo duže. Bez dileme – bio je jedan od najboljih svih vremena", kazao je Džeki Stjuart.

Lauda je posljednje godine života proveo i kao dio Mercedesovog tima, sa funkcijom predsjednika.

"Njegov odlazak je bolan za svijet Formule 1. Izgubili smo heroja koji je imao najveći povratak ikad viđen, koji je postavio temelje modernog doba u našem sportu. On je bio i riječ razuma, borac za bezbjednost na stazi. Sarađivali smo šest i po godina u Mercedesu. Bio je lojalan i brutalno iskren. Bila je privilegija poznavati ga", kazao je Toto Volf, šef Mercedesa.

Bonus video: