Crnogorska priča na sportski način

Svečanoj ceremoniji prisustvovaće državni vrh, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič, princ Albert od Monaka, princeza Sofija od Lihtenštajna...
2342 pregleda 2 komentar(a)
Sve spremno za početak: Sportisti u kompleksu Slovenska plaža, Foto: Www.montenegro2019.me
Sve spremno za početak: Sportisti u kompleksu Slovenska plaža, Foto: Www.montenegro2019.me
Ažurirano: 27.05.2019. 09:22h

Svečanom ceremonijom ispod zidina budvanskog Starog grada, večeras će početi najveća sportska manifestacija ikad održana u Crnoj Gori.

Igre malih zemalja Evrope - takmičenje koje će okupiti 846 sportista iz devet država sa manje od milion stanovnika.

Male zemlje, a organizacija kompleksna i složena, u skladu sa standardima najvećih takmičenja pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta.

- Spremno dočekujemo Igre malih zemalja. Ovo je veliko takmičenje za nas, prvo multisportsko, ali ovo nije samo sport, već i sjajna promocija Crne Gore - kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Posebnost Igara malih zemalja, osim njihovog multisportskog karaktera, biće svečana ceremonija, koju je osmislio Nikola Vukčević, a u kojoj će predstaviti najznačajniji trenuci iz crnogorske istorije, kao i dostignuća naših sportista.

- Čeka nas dva sata programa od trenutka ulaska sportista do predstavljanja crnogorske priče - ko smo mi, kako je sve to počelo, gdje je počelo, na koji način se razvijalo, kuda smo sve prošli, kako smo prošli trnoviti put do suverenosti. To je to otprilike, a ostalo neka ostane iznenanđenje, ako nam kiša dozvoli da sve to predstavimo kako smo zamislili - kazao je Simonović.

Svečanoj ceremoniji prisustvovaće državni vrh Crne Gore, kao i visoki gosti - Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta, princ Albert od Monaka, princeza Sofija od Lihtenštajna... Legat Igara biće - bolja sportska infrastruktura.

- Reparirali smo potpuno boćarski i osam teniskih terena u Budvi, a izgradili smo dva nova - jedan za trening i jedan za takmičenje - za odbojku na pijesku. Uradili smo rasvjetu u SC „Župa” u Tivtu, novu sertifikovanu atletsku stazu u Baru, a uredili strelište u Markovićima - kazao je Simonović.

Crna Gora peti put učestvuje na Igrama malih zemalja, a na prethodna četiri takmičenja osvojila je 71 medalju, od čega 35 zlatnih.

Prije dvije godine u San Marinu, crnogorski sportisti su osvojili 31 odličje (13 zlatnih, šest srebrnih i 12 bronzanih), po čemu su bili tek četvrti, iza Luksemburga (98), Kipra (84) i Islanda (60).

- Očekujemo dobre rezultate. Imamo odlične sportiste, istina nisu na ovim igrama najbolji naši timovi i nisu zastupljeni sportovi u kojima smo najjači, ali sam siguran da će biti sjajnih rezultata - rekao je Simonović.

Filip nosi zastavu, Bojana pali plamen

Zastavu Crne Gore na otvaranju Igara nosiće Filip Radović, 18-godišnji stonoteniser.

Radović je najbolji junior na svijetu u para stonom tenisu, a peti u konkurenciji seniora. Mladi Cetinjanin je adut za medalju naše selekcije na stonoteniskom takmičenju u Tivtu.

Olimpijski plamen na ceremoniji otvaranja upaliće slavna rukometašica Bojana Popović.

Bonus video: