Doviđenja Crna Goro, vidimo se u Andori

“Pokazali ste svijetu koliko je veliki olimpijski duh u vašoj predivnoj zemlji Crnoj Gori”, rekao je Bah
5489 pregleda 1 komentar(a)
Vatromet na Ceremoniji zatvaranja, Foto: COK/Ksenija Simović
Vatromet na Ceremoniji zatvaranja, Foto: COK/Ksenija Simović

Igre malih zemalja Evrope 2019. su završene, a Crna Gora i Olimpijski komitet su pokazali, prije svega, veliko srce i gostoljubivost, te znanje i kapacitet da na visokom nivou organizuju zahtjevno sportsko takmičenje.

Prvi put je naša zemlja bila domaćin multi-sportske manifestacije, 835 sportista se nadmetalo u deset disciplina, u pet gradova, a svi djelovi organizacije funkcionisali su u skladu sa najvišim standardima.

Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo energije, entuzijazma i mediteranskog šarma.

U tom duhu održana je i Ceremonija zatvaranja Igara.

“Pokazali ste svijetu koliko je veliki olimpijski duh u vašoj predivnoj zemlji Crnoj Gori”, rekao je Bah.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović govorio je sa neskrivenim ponosom i emocijama.

„Večeras smo ugasili olimpijski plamen nad Starim gradom u Budvi. Njegova toplina i odbljesak ostaće u našim srcima i nastaviće da budu naše nadahnuće i uspomena na stazu koju smo prešli od juna 2014. kada nam je dodijeljena organizacija Igara do danas, kada za sobom imamo pet dana za nezaborav. Dana u kojima smo – mali, a tako veliki – ujedinjeni u raznolikosti, slavili sport i olimpijski duh“, kazao je Simonović.

Na kraju ceremonije, Simonović je simbolično predao zastavu Igara kolegi Haumeu Martiju iz Andore, državice na Pirinejima, u kojoj će održati 19. izdanje takmičenja koje okuplja sportiste iz evropskih zemalja sa manje od milion stanovnika.

„Prethodnih pet dana, svi zajedno nismo bili beskompromisni takmičari. Ili, nismo bili samo to. Bili smo sportisti, arhitekte i graditelji, koji smo most povjerenja i prijateljstva, sagrađen još 1985. sa prvim izdanjem Igara malih zemalja, produžili i postavili mu temelje i na obalu Jadrana. Ponositi, sa saznanjem da smo vam – uz pomoć naših prijatelja, saradnika, sponzora, volontera – podarili svu našu energiju kako bismo bili uzorni domaćini, ali i energiju dobili zauzvrat od vas, prepustićemo mapu zajedničkog puta Andori“, kazao je Simonović.

A onda je nakon spektakularnog vatrometa koji je obasjao Budvu, na bazenu kompleksa Slovenska plaža počela žurka - doviđenja Crna Goro, vidimo se u Andori 2021!

Bonus video: