FORMULA 1: VELIKA NAGRADA KANADE

Hamilton slavio zbog kazne Fetelu!

Hamilton je upisao 78. pobjedu, i na 13 je od rekordera Mihaela Šumahera. Fetel je na trećem mjestu sa 52
2921 pregleda 2 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Paul Chiasson
Luis Hamilton, Foto: Paul Chiasson

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel vodio je sve vrijeme, ali je kažnjen pet sekundi, zbog čega je trijumf dodijeljen aktuelnom šampionu Lusiu Hamiltonu!

Drugu trku zaredom, kazna od pet sekundi je odredila poredak na pobjedničkom postolju u Formuli 1. U Monaku je bio dobitnik, a večeras u Kanadi apsolutni gubitnik Sebastijan Fetel - pilot Ferarija je vodio od početka do kraja, prvi prošao kroz cilj, ali je pobjeda dodijeljena Luisu Hamiltonu!

Ključan je bio incident iz 48. kruga, kada je Njemac u želji da se odbrani od napada Britanca otišao preširoko i prešao na travu. Odmah se vratio na stazu, ali je to uradio previše agresivno i umalo „zakucao” aktuelnog šampiona u zid. Stjuardi su nekoliko minuta vijećali i odlučili da kazne Fetela istom disciplinskom mjerom kao Maksa Ferstapena u Monte Karlu.

„Gdje sam, dođavola, trebalo da idem? Trava mi je bila na točkovima. Kradu nam ovu trku”, urlao je Fetel preko timskog radija kada je čuo za kaznu.

Njemac je odvezao trku do kraja tik ispred Hamiltona, a neposredno pred izlazak iz bolida je opet imao poruku preko radio veze.

„Ne, ne, ne, ne, ne, ne. Ozbiljno, moraš da budeš potpuno slijep da bi ga pustio i da ne kontrolišeš svoj bolid. Gdje sam mogao da odem? Ovo je pogrešan svijet, ovo nije pravdeno”, bio je jasan Fetel.

Koliko je Njemac bio ljut, najbolje je pokazao i pomalo djetinjastim reakcijama - pomjerio je znak sa brojem 1 ispred Hamiltonovog bolida i stavio mu dvojku, a zaobišao je i obavezno mjerenje težine.

Ni Crni Biser nije bio presrećan, bez obzira na to što je povećao prednost nad klupskim drugom Valterijem Botasom (sinoć bio četvrti i dobio dodatni poen za najbrži krug) na 29 bodova.

- Nisam htio da pobijedim na ovaj način. Mislim da bih u onoj situaciji prošao pored njega - rekao je Hamilton.

Rezultati VN Kanade: 1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:29:07,084, 2. Sebastijan Fetel (Njemačka, Ferari) + 3,658, 3. Šarl Lekler (Monako, Ferari) + 4,696, 4. Valteri Botas (Finska, Mercedes) + 51,043, 5. Maks Ferstapen (Holandija, Red Bul) + 57,655...

Poredak vozača: 1. Hamilton 162, 2. Botas 133, 3. Fetel 100, 4. Ferstapen 88, 5. Lekler 72... Poredak konstruktora: 1. Mercedes 295, 2. Ferari 172, 3. Red Bul 124, 4. Meklaren 30, 5. Rejsing point 19...