Zlatna plaketa za Srđana Mrvaljevića

Mrvaljević je istakao da je veoma ponosan što je dobio nagradu koja ne predstavlja sportski rezultat, već je priznanje za sve rezultate koje je postigao
875 pregleda 0 komentar(a)
Sa uručenja plakete, Foto: Svetlana Mandić
Sa uručenja plakete, Foto: Svetlana Mandić

Uredništvo međunarodnog naučnog časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ uručilo je zlatnu plaketu crnogorskom džudisti Srđanu Mrvaljeviću, za izvanredne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta. Nagradu su mu uručili glavni i odgovorni urednici časopisa, prof.dr Duško Bjelica, i prof. dr Stevo Popović.

„Na osnovu dosadašnjih rezultata nije bilo dileme da Mrvaljević dobije ovu nagradu, jer je dobija najbolji od najboljeg. Kažem od najboljeg jer smo regionalni lider sa tendencijom da napredujemo, a Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je među liderima u regionu kada su fakulteti i sportske nauke u pitanju“, kazao je Bjelica.

Popović je podsjetio da je Mrvaljević bio juniorski šampion Evrope 2003.godine, osvojio evropsko srebro 2006, zlato na pet svjetskih kupova, bronze na tri grend slema, bio je mediteranski pobjednik 2013, vicešampion svijeta 2011 i tri puta je učestvovao na Olimpijskim igrama.

Mrvaljević je istakao da je veoma ponosan što je dobio nagradu koja ne predstavlja sportski rezultat, već je priznanje za sve rezultate koje je postigao. Kako je kazao Bjelica, Popović, kao i Fakultet za sport, uvijek su bili podrška ne samo njemu, već i ostalim sportistima, a praksa svuda u svijetu je pokazala da vrhunski sport ne može bez nauke.

„Što se mene tiče ambicije su mi vezane za četvrte Olimpijske igre u Tokiju. Nadam se da ću uspjeti da se plasiram, a ako se plasiram imam i realne šanse da uzmem medalju, jer svako ko se plasira na olimpijske igre u džudou ima šanse da osvoji medalju. To je moj san, neki moj cilj, a da li ću uspjeti ne znam, ali daću sve od sebe da se nađem u Tokiju“, poručio je Mrvaljević.

Prvi broj časopis „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ izašao je u septembru 2012. i to je jedini crnogorski naučni časopis koji je indeksiran u dvije naprestižnije baze podataka Web of Science i Scopus. Uredništvo časopisa je prije dvije godine ustanovilo nagradu za izvanredne sportske rezultate na međunarodnom planu i promociju crnogorskog sporta. Nagrade su

Prethodno dobili Ana Milačić, rukometašica “AEK”-a iz Atine, Bojan Dubljević, košarkaš španske “Valensija” i Mario Hodžić, karatista ekipe “Omladinac” iz Podgorice. Bjelica je najavio da će do kraja godine zlatne plakete dobiti još njih dvoje – u julu sportista čije ime nije želio da otkrije, bez da je riječ o “asu koji nastupa na drugom kontinentu” i početkom jeseni profesor koji je angažovan “sa strane i predaje na Fakultetu za sport i koji je bio evropski šampion”.

Bonus video: