Asovi Ineosa u borbi za Tur de Frans

Prvi put poslije 61 godinu start najveće biciklističke trke je u Belgiji. Britanac Tomas brani titulu
650 pregleda 0 komentar(a)
Članovi tima “Movistar” trenirali su u Belgiji, Foto: Reuters
Članovi tima “Movistar” trenirali su u Belgiji, Foto: Reuters

Najprestižnija biciklistička trka, 106. „Tur de Frans” kreće danas iz Brisela! Drumovima Belgije biciklisti će preći peloton od 194,5 kilometara sa svega dva uspona druge kategorije.

Favoriti su, makar prema bukmejkerima dvojica biciklista iz ekipe Ineos - Britanac Gerejnt Tomas i Kolumbijac Igan Arli Bernal. Veliki rivali u tome biće im domaće nade - Žilijen Alifilip (Kvikstep), Romen Barde (Mondijale) i Tibo Pino (FDJ). Naravno, “Movistar” se uzda u Kolumbijca Naira Kintanu i Španca Alehandra Valverdea, a Vinćenco Nibali (Bahrein Merida) je tradicionalni favorit pred početak svake velike trke.

- Ne znam da li sam dovoljno svjež za napad na titulu na „Turu”. Previše sam snage izgubio na Điru, pa sam kao primarni cilj postavio sebi nekoliko pobjeda na brdskim etapama - kazao je Nibali, koji je juče dobio startni broj 41.

18 timova takmičiće se na ovogodišnjem Turu, a zanimljivo je da je Ži Čeng prvi Kinez koji će učestvovati na najpoznatijoj biciklistčkoj trci na svijetu

U 22 tima koja učestvuju je 15 Italijana, a danas će iz Brisela krenuti 176 takmičara. Startni broj jedan dobio je jedan od najvećih favorita iz Ineosa, Britanac Gerejnt Tomas, koji brani titulu na „Turu”. Ipak, bukmejkeri veće šanse daju njegovom klupskom drugu Bernalu, na kojeg je koeficijent 3,25. Na pobjedu Tomasa dobija se četiri na uloženi euro.

Na sreću moja povreda, tačnije posjekotina koju sam zadobio na prethodnoj trci nije rezultirala potresom mozga i biću spreman. Moj klupski drug Bernal takođe. Tačno je da ima samo 22 godine, ali i veliko iskustvo jer je već osvojio tri velike trke - kazao je prošlogodišnji pobjednik, Velšanin Tomas

„Tur de Frans” se vraća u Belgiju nakon 61 godine, jer je posljednji put trka krenula iz Brisela 1958. godine.

Brisel je u znaku biciklizma bio juče, a predstavnike svih timova primli su najveći državni zvaničnici. Kroz Belgiju se voze dvije etape, a ta država je uložila u organizaciju oko 20 miliona eura.

U 106. izdanju neće biti Kris Fruma, četvorostrukog pobjednika, ali svijet biciklizma slavi njegov brz oporavak, jer je dan pred start u Briselu, sjajni Britanac otpušten iz bolnice. On je zadobio nekoliko preloma, povreda unutrašnjih organa i izgubio je više od dva litra krvi nakon udara u stijenu 12. juna na trci “Kriterijum Dofana”.

I popularni Holanđanin Toma Dumuln neće nastupiti zbog povrede i operacije kojena, koju je zadobio na istoj trci, samo tri dana nakon povrede Fruma.

Bonus video: