Da se nacrt odluke o finansiranju sporta u glavnom gradu ponudi na javnu raspravu

NVO Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja" smatra da je nacrt odluke o finansiranju sporta u Glavnom gradu, koji je pripremio Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, neophodno povući iz procedure
902 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, Foto: Zoran Đurić
Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, Foto: Zoran Đurić

Nacrt odluke o finansiranju sporta u Glavnom gradu, koji je pripremio Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice, neophodno je povući iz procedure, nakon čega gradonačelnik Ivan Vuković treba da ga ponudi na Javnu raspravu, smatraju iz NVO Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja".

"Tako bi se uz pomoć kompetentnih stručih radnika iz oblasti sporta, koji razumiju kompleksnost sporta kao fenomena, a koji se ne nalaze u zoni konflikta interesa (što je, uostalom i zakonska obaveza), bez političkog uticaja, donio kvalitetan pravilnik o finansiranju aktivnosti u sportu", smatraju iz ove NVO.

"Očigledni su razlozi zbog kojih gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću i savjetnicima za kulturu i sport Rajku Ćupiću i Neli Tatar ne odgovara da se izvrše izmjene i dopune pravilnika o finansiranju aktivnosti u sportu, već im odgovara da se usvoji odluka o finansiranju sporta u glavnom gradu".

"Nakon usvajanja odluke o finansiranju sporta u glavnom gradu u formi koja je ponuđena na javnu raspravu, u šta NVO Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja", ijednog momenta ne sumnja da se neće desiti, daje se legimitet Vukoviću, Ćupiću i Neli Tatar da donesu ključne akte bez Javne rasprave", navodi se u saopštenju.

Iz NVO "Duklja" nabrajaju i sljedeće:

- kriterijume za dodjelu sredstava sportskim organizacijama čiji je osnivač glavni grad.

- kriterijume za korišćenje termina sportskih organizacija - "Sportski objekti" - doo za PJ Centar "Morača"i PJ "Streljački centar" Ljubović.

- kriterijume na osnovu kojih se može sufinansirati program koji je od značaja za uspješno predstavljanje glavnog grada na domaćoj i međunarodnoj sceni.

- kriterijume za dodjelu sredstva sportskoj organizaciji, prije donošenja odluke o sufinansiranju programa.

- kriterijume za dodjelu nagrada za postignute sportske rezultate,itd.

"Imajući u vidu neposredno navedeno, mora se postaviti ključno pitanje - koji je to ograničavajući faktor, to jest - šta je to sprečavalo gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i savjetnike iz Sekretarijata za kulturu i sport, g-dina Rajka Ćupića i g-đu Nelu Tatar, ako su u Nacrtu odluke o finansiranju sporta u glavnom gradu, detaljno razradili kriterijume za dodjelu sredstava putem konkursa za sufinansiranje sportskih klubova (takmičarski i netakmičarski sportovi) i sportsko-rekreativnih društava, a da to ne urade sa predhodno navedenim kriterijumima", navodi se u saopštenju NVO "Dullja" i ističe da ponuđenim nacrtom nisu definisani:

- kriterijumi za raspodjelu sredstava iz budžeta glavnog grada sportskim subjektima.

- kriterijumi za dodjelu sredstava sportskim organizacijama čiji je osnivač glavni grad.

- kriterijumi na osnovu kojih se može sufinansirati program koji je od značaja za uspješno predstavljanje glavnog grada na domaćoj i međunarodnoj sceni, koji unapređuje rad sportske organizacije i pojedinca, kao i u drugim izuzetnim slučajevima.

- bliži uslovi za finansiranje razvoja dječjeg sporta, školskog i univerzitetskog sporta, sporta lica sa invaliditetom, sportske rekreacije građana, sportske priredbe od značaja za grad.

- kriterijumi za dodjelu sredstva sportskoj organizaciji, prije donošenja odluke o sufinansiranju programa.

- kriterijumi za dodjelu nagrada za postignute sportske rezultate.

"Smjernice za unapređivanje, pospješivanje razvoja sporta i usmjeravanje sredstava iz budžeta glavnog grada se precizno definišu kroz strateške ciljeve, akcione i operativne planove objedinjene u Strategiji razvoja sporta Glavnog grada Podgorice, a ne na način kako to pokušava da sredinom jula mjeseca "provuče" Sekretarijat za kulturu i sport, kroz nacrt odluke o finansiranju sporta u Glavnom gradu", navodi se u saopštenju.

"Sekretarijat za kulturu i sport, takođe, kao jedan od segmenata u razlozima za donošenje odluke o finansiranju sporta u glavnom gradu, navodi potrebu uređivanja ove oblasti sa Zakonom o sportu, zanemarujući pri tom činjenice da glavni grad predhodno nije ispoštovao između ostalog i zakonske obaveze kada je u pitanju donošenje Strategije razvoja sporta glavnog grada, raspisivanje konkursa za dodjelu sredstava klubovima (takmičarski i netakmičarski sportovi) i sportsko-rekreativnim društvima,za tekuću 2019 . godinu, kao ni stav 3, član 62, Zakona o sportu ,kojim se pokušava spriječiti konflikt interesa".

NVO Centar za razvoj fizičke kulture "Duklja", smatra da, nezavisno od naziva dokumenta kojim će se definisati finansiranje sporta u glavnom gradu, u tom dokumentu mora biti sledeća imperativna norma :

"Sredstava iz budžeta glavnog grada za finansiranje i razvoj sporta, mogu se opredijeliti i koristiti isključivo za realizaciju strateških ciljeva i akcionih planova, precizno definisanih u Strategiji razvoja sporta glavnog grada Podgorice", navodi se na kraju.

Bonus video: