Prvi poraz Kejti Ledecki na 400 metara, Arijarn Titmus herojski do zlata

Adam Piti u polufinalu na 100 metara prsno oborio sopstveni svjetski rekord za 22 stotinke, pa sada nova granica snova iznosi 56,88
1254 pregleda 0 komentar(a)
Kejti Ledecki i Arijarn Titmus poziraju sa medaljama, Foto: Reuters
Kejti Ledecki i Arijarn Titmus poziraju sa medaljama, Foto: Reuters

Sa 22 godine je najuspješnija plivačica svih vremena, ima 19 zlatnih medalja sa olimpijskih igara i svjetskih prvenstva, rekorderka je na tri najduže trke, nikada nije izgubila na 400 metara...

Sve do danas - Kejti Ledecki je prvog dana plivačkih nadmetanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Kvangdžuu morala da prizna da je bolja Arijarn Titmus.

Mlada, 18-godišnja Australijanka, u posljednjih 50 metara je opravdala nadimak Terminatorka i posljednju dionicu bazena prešla za 1,83 sekundi brže od legendarne Amerikanke!

Prije godinu na Panpacifičkom prvenstvu u Tokiju, djevojka iz Tasmanije je bila drugoplasirana iza Ledecki i činilo se da će isti scenario biti i u Južnoj Koreju.

Djevojka iz Vašingtona je preuzela vođstvo nakon polovine trke i na posljednjem okretu imala 62 stotinke prednosti nad Titmus, ali je tada Terminatorka "upalila motore" i slavila sa novim rekordom Okeanije (3:58,76).

Ledecki je kasnila 1,21 sekundu, a druga Amerikanka Lija Smit 2,53.

Na istoj dionici u muškoj konkurenciji Jang Sun je opravdao ulogu favorita i osvojio zlato u vremenu 3:42,44.

Drugoplasirani je bio Australijanac Mek Horton (+ 0,73), koji je na pobjedničkom postolju odbio da pruži ruku Kinezu,

Treći je sa svega šest stotinki zaostatka za Hortonom bio Italijan Gabrijele Deti.

Prvog dana održana su i finala štafeti 4X100 slobodno. U ženskoj konkurenciji su slavile Australijanke (3;30,29), ispred SAD (+ 0,81) i Kanade (+ 1,57).

Kod muškaraca je najbolja bila američka štafeta (3:09,06), a Nejtan Ejdrijen je plivao posljednju izmjenu samo sedam mjeseci nakon što mu je digantostifikovan rak testisa.

Drugi su bili Rusi (0,91), a treći Australijanci (+ 2,16).

Osim Titmusove i Ejdrijena, dan je obilježio i Adam Piti. Fenomenalni Britanac je u polufinalu na 100 metara prsno oborio sopstveni svjetski rekord za 22 stotinke, pa sada nova granica snova iznosi 56,88. Možda samo do sjutra...

Bonus video: