Bečanović: Nezapamćen presedan u istoriji sporta

Upravni sud nedavno poništio rješenje Ministarstva sporta i mladih o brisanju DžSCG iz registra sportskih organizacija
9459 pregleda 12 komentar(a)
Sa pres konferencije Džudo saveza Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije Džudo saveza Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Džumbusu u džudou nema kraja - Ministarstvo sporta i mladih je ugasilo Džudo savez Crne Gore, u među vremenu je formiran Judo savez, koji Ministarstvo priznaje, ali je Upravni sud usvojio žalbu DžSCG i poništio rješenje o brisanju iz registra sportskih organizacija.

Zbog toga su čelnici organizacije koju izvršna vlast ne priznaje, a sudska joj ne osporava legitimitet, održali konferenciju za medije.

„Ko zna koliko puta smo pozivali Ministarstvo sporta i mladih, ali odgovora nije bilo. Umjesto toga, bili smo izloženi ogromnim opstrukcijama, ali izdržali smo ih. Ispoštovali smo do kraja sve obaveze iz novog Zakona o sportu, u rokovima određenim usaglasili rad, organizaciju i opšte akte. I pored toga, Džudo savez Crne Gore je izbrisan iz registra sportskih organizacija. To je presedan nezapamćen u istoriji sporta, tim prije što je to urađeno bez ikakvog pravnog utemeljenja”, rekao je predsjednik Džudo saveza Dragomir Bečanović.

Na konferenciji za medije je pričao i trener Rajko Mrvaljević, koji je prozvao svog prezimenjaka, poznatog džudistu Srđana Mrvaljevića.

„Ovako haotičnu situaciju je izazvalo Ministarstvo sporta i mladih, a inicirao i najviše profitirao finansijski patriota Srđan, koji u tzv. Judo savezu obavlja funkciju i direktora i takmičara i ko zna što još. Sebi je tokom godina spora obezbijedio preko Svjetske džudo federacije učešće na svim gren slemovima i gran prijevima koji nose veliki broj bodova za Olimpijske igre, a naši najbolji takmičari nisu mogli da isprate ni 30 odsto programa. Ne znam u čijem je to interesu. Nadam se da će ministar Janović shvatiti kakvu je grešku napravio i da će je što prije ispraviti”.

Braća Gardašević se žale na torturu

Na pres konferenciji su pričala i braća Nikola i Nebojša Gardašević. Nikola je optužio Dragana Šćepanovića i Novicu Milovića da su vršili torturu nad njim, njegovim bratom Nebojšom i sestrom Tamarom dok su bili u Akademiku.

„Nisam ni slutio da će poslije smjene u klubu doći na vodeće pozicije u novonastalom savezu, da će odlučivati o mojoj sudbini u sportu. Obratili su nam se mejlom u kojem je pisalo da će, iako smo najbolji, biti kako oni kažu i da niko drugi neće odlučivati ko će ići na takmičenja”.

Slično je pričao i Nebojša.

„Uskraćen sam za dva važna gran prija od strane direktora i selektora novoosnovanog saveza zato što sam konkurent Srđanu Mrvaljeviću za Olimpijske igre. Siguran sam da bih se bodovima na ta dva takmičenja približio olimpijskoj normi. Za svega šest takmičenja sam sustigao Srđana na olimpijskoj rang listi, a on je učestvovao na 18 ili 19. Dragan Šćepanović nam je rekao da smo dosta putovali ove dvije godine i da će šansu dati drugim momcima, kao da smo to radili turistički, a ne prolili toliko znoja”.

Bonus video: