Godina do Tokija: Predstavljene olimpijske medalje na Igrama 2020.

Odličja su kružnog oblika, a na njoj su prikazane grčka boginja pobjede Atina i olimpijski simboli
590 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijske medalje, Foto: ISSEI KATO
Olimpijske medalje, Foto: ISSEI KATO

Tačno godinu ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju, gdje su dana predstavljena odličja za koja će se najbolji sportisti svijeta boriti od 24. jula do 9. avgusta 2020.

Medalje je dizajnirao Juniči Kavaniši, a upravo su nove olimpijske medalje privukle najveću pažnju zvaničnika na ektravagantnoj svečanosti u japanskom glavnom gradu, kojom je obilježeno 365 dana do početka Igara.

Odličja su kružnog oblika, a na njoj su prikazane grčka boginja pobjede Atina i olimpijski simboli. Odličja su izrađena od recikliranih metala koji su pribavljeni iz 6,21 miliona odbačenih elektroničnih naprava doniranih s područja cijelog Japana.

"Sport zbližava svijet i pruža jednaku priliku svima. To je suština sporta, što smo naučili prije 55 godina kad smo prvi put ugostili Olimpijske igre u Tokiju", rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da je Tokio najbolje pripremljen domaćin Igara godinu uoči početka.

"Bit će to prelijepa i jedinstvena prilika za naše japanske domaćine kako bi svijetu mogli da pokažu najbolje od Japana", izjavio je Bah.

Organizatori su već prodali 3,22 miliona ulaznica za sva takmičenja, a više od 200.000 ljudi prijavilo se za volontiranje tokom Igara.

Bonus video: