Felps ostao bez rekorda, Dresel i Čupkov plivali za istoriju

Majl Felps, osvajač 23 olimpijaske medalje ostao je bez ijednog rekorda
2398 pregleda 0 komentar(a)
Anton Čupkov, Foto: KIM HONG-JI
Anton Čupkov, Foto: KIM HONG-JI

Plivačka nadmetanja na Svjetskom prvenstvu u plivanju danas je protekao u znaku ruskih plivača. U istoriju će Rus Anton Čupkov, koji je do zlata na 200 metara prsno u južnokorejskom Kvangdžuu, pobijedio dvojicu aktuelnih svjetskih rekordera najboljim rezultatom ikada, 2:06,12 minuta.

Iza Čupkova plasirao se Australijanac Metju Vilson koji je u kvalifikacijama juče izjednačio do danas najbolji svjetski rezultat Japnaca Ipei Vatanabea (2:06,57). Vilson je danas u finalu za srebro imao stotinku slabiji rezultat od svog najboljeg, dok je Vatanabeu pripala bronza (2:06,77).

"Zaista ne znam otkud mi snaga za takav finiš", prokomentarisao je pobjedu Čupkov, koji je na posljednjem okretu bio tek peti.

I njegova zemljakinja, ali neuporedivo slavnija Julija Jefimova je osvojila zlato na 200 prsno (2:20,17). Iza ruske veteranke plasirala se Južnoafrikanka Tatjana Šonmaker (2:20,50).

Sjajan dan u trkama na 200 metara, upotpunio je pobjedom u leđnom stilu Jevgenij Rilov (1:53,40), koji je slavio ispred favorizovanog Amerikanca Rajana Marfija (1:54,20).

Australija je zlatna u štafeti 4X200 metara slobodnim stilom, ispred Rusije i Amerike.

A najpretižniju žensku trku dobila je tamnoputa Amerikanka Simona Manuel, koja je 100 metara slobodnim stilom isplivala za 52,04 sekunde, pa je objedinila titule olimpijske i svjetske prvakinje. Manuel je imala problema da se uopšte plasira u finale, a lošu formu je platio i najbolji plivač današnjice Kaleb Dresel.

Manuel je u miks štafeti plivala posljednja i dozvolila je Australijanki Kejt Kembel da je prestigne i Dreselu oduzme zlato u štafeti.

No, Manuel je dostigla pravu formu kada je najvažnije i slavila je danas ispred Kembel (52:43) i favorizovane Šveđanke Sare Šestrem (52:46).

A Dreselu je malo nedostajalo za rekord na 100 metara slobodniom stilom, a,li je uspio da pomjeri granice na 100 metara delfin i to u polufinalu. Tako je u Kvangdžuu "pao" još jedan svjetski rekord Majkla Felpsa. Dreselov rekord 49,50 sekundi je za 32 stotinke bolji do Felpsovog iz Rima prije deset godina!

U finalu na 200 metara delfin Felpsov rekord je oborio Mađar Krištof Milak.

Bonus video: