Britanija šokirala Ameriku za pobjedu Kine u poretku Svjetskog prvenstva

Britanac Dankan Skot je posljednjnu dionicu štafete isplivao za 1,36 sekundi brže od Netana Edrijena i Dresel je ostao bez rekorda a Amwrika bez prvog mjesta u poretku
1024 pregleda 0 komentar(a)
Skot i Adam Piti, Foto: Lee Jin-man
Skot i Adam Piti, Foto: Lee Jin-man
Ažurirano: 28.07.2019. 16:19h

Uzalud i 94 stotinke koje je najbolji plivač današnjice Kaleb Dresel obezbijedio Americi u štafeti 4X100 mješovito u pretposljednjoj izmjeni, jer je fantastičniom plivanjem slobodnim stilom u posljednjoj dionici Velika Britanija uzela zlato (3:28,10 minuta), ispred štafete SAD (3:28,45) i Rusije (3:28, 85).

Tako su kolege "izdale" Dresela da bude najbolji plivač u istoriji jednopg takmičenja, pošto sada sa po sedam zlatnih dijeli rekord sa proslavljenim zemljakom Majklom Felpsom. Dresel je Svjetsko prvenstvo u plivanju u južnokorejskom Kvangdžuu završio sa šest zlatnih i dvije srebrne medalje.

Osim uzbudljive štafete posljednjeg dana održano je još sedam finala. U prvom na 50 metara leđno Južnoafrikanac Zejn Vodel je iznenadio favorizovane Ruse pa je Jevgenij Rilov bio srebrni a svjetski rekorder Kliment Koljesnikov treći.

"Trebalo je da osvojim zlato, ali eto...Kobno je bilo proklizavanje moje noge pri startu i odmah sam bio u velikom zaostatku", objasnio je poraz Koljesnikov.

Njemac Florijan Velbrok je dobio najdužu trku na 1.500 metara u uzbudljivoj završnici ispred evropskog prvaka, Ukrajinca Mihaila Romančuka i olimpijskog pobjednika iz Italije, Gregorija Paltrinjerija.

Na 50 prsno prva je bila svjetska rekorderka, Amerikanka Lili King, za malo ispred 14-godišnje italijanske senzacije Benedete Pilato, dok je bronza pripala ruskoj veteranki Juliji Jefimovoj.

Japanac Daija Seto je pobijedio na 400 metara mješovito, i to u uzbudlnjivom finišu Amerikanca Džeja Lizerlenda, iako je do poljednjeg stila - slobodnog, imao preko tri sekunde prednosti.

Simona Manuel je danas osvojila dva zlata, prvo na 50 metara slobodnim stilom, ispred Šveđanke Sare Šestrem i Australijanke Kejt Kembel, a potom i u miks štafeti 4X100 mješovito. I to sa novim svjetskim rekordom 3:50,40 minuta. Manuel nije najzaslužnija za taj rekord, već nevjerovatna Regan Smit u prvoj izmjeni leđno, gdje je koleginicama donijela tri sekunde prednosti. Druga je bila Australija, treća Kanada.

Katinka Hosu, sjajna Mađarica je dokazala da je najkompletnija plivaćica pobjedom na 400 metara kombinovano, skoro dvije sekunde ispred KIneskinje Ji Šiven i Japanke Ju Ohasi

Kina je pobijedila na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima sa 16 zlatnih, 11 srebrnih i tri bronzane medalje, ispred Amerike sa 15 zlatnih, 11 srebrnih i 10 bronzanih medalja.Istorijski rezultat je napravila Rusija sa 12 zlatnih, 11 srebrnioh i sedam bronzanih medalja. Od zemalja iz regiona blistala je Mađarska, sa učinkom od pet zlatnih medalja i petim mjestom u poretku.

Bonus video: