SELEKTOR ODBOJKAŠA O ŠANSAMA NA EVROPSKOM PRVENSTVU

Bašić: Imamo realne šanse da dobijemo dvije utakmice i prođemo dalje

858 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Bašić
Veljko Bašić
Ažurirano: 02.08.2019. 12:32h

Crnogorski odbojkaši će u septembru na Evropskom prvenstvu debitovati na velikim takmičenjima.

Izabranici Veljka Bašića će grupnu fazu igrati u Holandiji (jedan od četiri domaćina EP, pored Francuske, Belgije i Slovenije), a rivali u grupi su Poljska, Holandija, Estonija, Češka i Ukrajina.

Prve četiri izboriće plasman u osminu finala.

Na pitanje u kojim mečevima vidi šansu za pobjedu, koji mogu da donesu prolaz u osminu finala, selektor Veljko Bašić kaže:

"Ja ovo Evropsko prvenstvo gledam malo drugačije. Uvijek sam tako radio, ja za nijednu utakmicu unaprijed ne odlučujem da li možemo ili ne možemo nešto uraditi. Moj princip je da igramo utakmicu po utakmicu, set po set. Mislim da uvijek postoji neka šansa, protiv bilo koje ekipe. Sjetimo se meča sa Rusijom prije dvije godine, u svakom setu je bilo izjednačeno do 22. poena, a znamo kakav je protivnik Rusija. Dakle, uvijek postoji šansa", rekao je Bašić.

Evropsko prvenstvo je treće takmičenje po snazi, nakon Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva.

"Samo učešće na takmičenju je dokaz da imamo određen kvalitet. Što se tiče direktnih protivnika, počinjemo sa Holandijom, domaćinom, ali i to može biti veliki pritisak za njih. Poznajem te igrače, u Fenerbahčeu sam imao njihovog korektora, moj sin je u Milanu igrao sa drugim korektorom, i znam dosta dobro te igrače individualno, znam i trenera isto. Mislim da treba da se koncentrišemo na ekipu protiv koje igramo toga dana, a ne da mislimo na sljedećeg rivala", dodao je Bašić.

Selektor crnogorskih odbojkaša, međutim, ističe da su "realno Češka, Ukrajina i Estonija ekipe sa kojima možemo da igramo i napravimo rezultat".

"To su ekipe koje su u rangu sa Slovačkom, koju smo u kvalifikacijama dobili 3:0 kod kuće , dok smo u gostima igrali jako dobro ali smo izgubili našim greškama, možda zbog manjka iskustva. Sve zavisi od fizičke i psihičke pripreme, i zdravstvenog stanja i povreda. Ako budemo kompletni, iako bez Šuljagića, i dalje imamo realne šanse da dobijemo dvije utakmice i da prođemo dalje", ističe Bašić.

Nisam precrtao Sima, on je uvijek u mojoj glavi

Ni na spisku za Evropsko prvenstvo nema iskusnog tehničara Sima Dabovića, koji je bio dio reprezentacije od obnavljanja nezavisnosti, jedan od najbitnijih igrača.

Bašić ga je udaljio iz reprezentacije nakon prvog meča kvalifikacija za EP, protiv Moldavije, navodno zbog nediscipline, nezalaganja...

"Nisam razgovarao sa Simom. Moja logika je bila da igrači koju su izborili Evropsko prvenstvo treba da nastave pripreme za samo takmičenje. Ja nisam precrtao Sima, on je uvijek u mojoj glavi kada je reprezentacija u pitanju. Međutim, ja sam sada fokusiran na jednu preciznu stvar, a to je Evropsko prvenstvo, i odabrao sam igrače za koje smatram da su u najboljem stanju da odrade taj dio, individualno i kolektivno", objasnio je svoju odluku Bašić.

Tehničari za EP biće Rajko Strugar i Nikola Radonić.

Odbojkaši su od nedjelje u Pljevljima, gdje će trenirati do 9. avgusta, kada se reprezentacija seli u Bijelo Polje i tamo ostaje do 24. avgusta.

Posljednja faza priprema obaviće se u Podgorici, u kompleksu “Verde”, gdje će naša selekcija odigrati kontrolne utakmice sa reprezentacijama Grčke i Irana, na čijoj klupi sjedi Igor Kolaković.

Preporučujemo za Vas