U Budvu stigao „bombarder” iz Dominikanske Republike

Šampion Crne Gore doveo treće pojačanje u prelaznom roku, sa Ibice došao 27-godišnji korektor Henri Tapija
1557 pregleda 0 komentar(a)
Igrao je u Grčkoj i Španiji: Henri Tapija (Foto: Privatna arhiva)
Igrao je u Grčkoj i Španiji: Henri Tapija (Foto: Privatna arhiva)

Odbojkaški klub Budva kompletirao je dijagonalu za sljedeću sezonu - nakon tehničara, Holađanina Vesela Kemnika, u redove prošlosezonskog osvajača duple krune stigao je i reprezentativac Dominikanske Republike, korektor Henri Omar Tapija Santana.

Ovaj 27-godišnji odbojkaš stiže iz španske Ibice, sa kojom je prošle sezone igrao polufinale plej-ofa, a bio je najbolji korektor šampionata, sa ukupno 404 poena (332 iz napada, 43 iz servisa i 29 iz bloka), odnosno prosječno 18,3 poena po meču.

U domovini je igrao za La Romanu, a u Evropu je stigao u ljeto 2016. godine, u grčki Iraklis, gdje je proveo dvije sezone prije nego se preselio u Španiju. Za svoju reprezentaciju je igrao prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj, gdje je Dominikanska Republika zauzela posljednje mjesto sa svih pet poraza (uz jedan osvojen set protiv Slovenije) u grupi. Na pet utakmica upisao je 33 poena.

"Polako popunjavamo pozicije u ekipi. Poslije potpisivanja dizača, na red je došao korektor. Tapiju smo pratili već neko vrijeme i odlučili da ga anažujemo. Radi se o igrači koji, sigurno, posjeduje kvalitet kakav je nama potreban, i nadamo se da će opravdati naša očekivanja u narednoj sezoni", rekao je za „Vijesti“ Nemanja Zenović, sportski direktor Budve, uz napomenu da bi klub ubrzo treba da završi posao oko dovođenja dvojice mladih ruskih igrača (’99 godište), na poziciji primača i korektora.

Osim Kemnika i Tapije, u Budvu je ljetos stigao i libero Ljubomir Popović, a od igrača iz prošle sezone ostaju tehničar Nikola Radonić i srednji bloker Dalibor Lečić.

Od igrača iz prošlosezonskog sastava, dres Budve u novoj sezoni neće nositi Japanac Šun Imamura (tehničar), Makedonac Darko Angelovski (libero), srednji blokeri Miloš Milić (Srbija), Dejan Jocić (Bosna i Hercegovina, za koga Budvani očekuju obeštećenje), Kolumbijac Ivan Urtado, primači Alen Didović (BiH), Ivan Zvicer i Vladimir Bojić.

Ugovor sa Budvanima produžio je srpski stručnjak Vladimir Vasović.

Klub koji je osnovan prošlog ljeta, u sljedećoj sezoni debitovaće i na evropskoj sceni. U drugoj rundi Lige šampiona Budvani će igrati protiv pobjednika meča prvog kola između Mladosti iz Brčkog (Bosna i Hercegovina) i portugalske Benfike.

Debitant na evrosceni će biti gost u prvom meču, revanš će igrati kod kuće, a termini druge runde su 5/7. i 12/14. novembar.

Ako prođe drugo kolo, Budva će u trećem igrati sa boljim iz meča druge runde u kojem se sastaju austrijski Dob i pobjednik prvog kola Mladost Zagreb - London.

Bonus video: